Drama u školi: Učitelj zaključio učeniku četvorku, pa došla majka i prijetila mu

Agencije
Foto: Ilustracija

ZAGREB- Posljednje dvije sedmice nastavne godine škole ne održavaju roditeljske sastanke niti informativne razgovore kako bi smanjile pritisak roditelja na učitelje radi viših ocjena.

Uprkos tome, neki roditelji i dalje dolaze u škole. U jednom slučaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji, majka nezadovoljna zaključnom ocjenom iz geografije prijetila je učitelju svojom profesijom advokatice. Učitelj je zaključio ocjenu vrlo dobar (4) na temelju prosjeka ocjena, što majka nije prihvatila i insistirala je na ocjeni odličan (5), prenosi Dnevno.hr.

Učitelj je objasnio da se ocjena temelji na osam provjera tokom godine, ali majka je podnijela žalbu direktorice škole.

- Tokom šest godina rada u školi bio sam razrednik dvije generacije. Nikad nisam imao nikakvih problema s roditeljima svojih učenika. Uvijek sam ih primao u izrazito srdačnom raspoloženju jer je pravo svakog roditelja da ima uvid u ocjene i ispite svoje djece. Kao prosvjetnom radniku bilo mi je izrazito zadovoljstvo razgovarati s tim roditeljima jer su samim dolaskom pokazivali da brinu o svojoj djeci, da im žele pomoći - ispričao je za Jutarnji list učitelj kojem je advokatica prijetila.

Prema riječima Sebastijana Troskota iz sindikata Preporod, ovakve situacije nastaju jer su škole previše dostupne roditeljima. Troskot naglašava da je ocjena rezultat cjelogodišnjeg rada, a ne jednokratnih provjera te kritikuje pritisak roditelja na učitelje za promjenu ocjena.

- Mislim da se to u našim školama događa češće nego što znamo, posebno u zadnjim sedmicama nastave, samo se stvari guraju pod tepih. Zato pozdravljam odluku učitelja da javno iznese priču kako bi se vidjelo s čime se suočavaju zaposlenici škola. Upravo bi oni trebali češće upozoravati na taj problem, ne nužno kroz medije, već kroz razgovor s ravnateljima - izjasnio se Troskot.

On takođe ističe da direktori i osnivači škola trebaju zaštititi učitelje od takvih pritisaka.

Pravilnik o vrednovanju učenika omogućuje podizanje ocjena u slučaju napretka, ali Troskot smatra da bi trebao omogućiti i smanjenje ocjena.

Zaključuje da je potrebno promijeniti odnos Ministarstva obrazovanja prema učiteljima kako bi se ovakve situacije spriječile i kako bi se poboljšala obrazovna praksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana