Đukanović: Zaštiti region od malignog uticaja trećih strana

GS
Foto: Agencije

PODGORICA - Zapadnom Balkanu potrebna je odlučnija zaštita od malignog uticaja trećih strana, izjavio je predsjednik Milo Đukanović na sastanku sa članovima delegacije Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR) koji borave u studijskoj posjeti Crnoj Gori i regionu.

U saopštenju iz Kabineta crnogorskog predsjednika navodi se da su aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani na međunarodne spoljne odnose država Jugoistočne Evrope.

Oni su, dodaje se, iskazali interesovanje za Ðukanovićevo viđenje stanja u Crnoj Gori i regionu, mogućnostima za rješavanje unutrašnjih političkih kriza, ali i geopolitičkih odnosa i posljedica.

Đukanović je predstavnicima Savjeta potvrdio da je tema regiona izuzetno važna za stabilnost Evrope, ali i dalju snagu i prestižnost NATO.

Navodi se i da je Đukanović, uz ocjenu o izvijesnom poremećaju na širem globalnom planu, rekao da je aktuelna situacija na zapadnom Balkanu posljedica dvije okolnosti, zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok-Zapad.

Ðukanović je, dodaju, ukazao na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama zapadnog Balkana za integraciju u EU, i "odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes zapadnog Balkana, već i Evrope".

Đukanović je iskazao zabrinutost da je oživljavanjem retrogradnih politika, posljednjih mjeseci zapadni Balkan više na pitanju stabilnosti, nego integracija.

"Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja", navodi se u saopštenju.

Među članovima delegacije Savjeta su i poslanica u hrvatskom Saboru i bivša ministarka spoljnihh poslova Hrvatske Vesna Pusić, koordinatorka programa Evropskog Savjeta Maria Simeonova, predsjednik Međunarodnog instituta za mir i bivši zastupnik u Evropskom parlamentu Hans Svoboda, i direktor i stalni saradnik Evropskog projekta Ivan Vejvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana