Đukanović ohrabren dijalogom Markovića i mitropolita Amfilohija

Agencije
Đukanović ohrabren dijalogom Markovića i mitropolita Amfilohija

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da prvi sastanak premijera Duška Markovića sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom Amfilohijem ohrabruje, jer iskustvo pokazuje da se bez razgovora ne može doći do rješenja.

- Spremnost da se razgovara znači spremnost da se čuju argumenti koji bi pokazali da su neka polazišta pogrešna, budući da su mišljenja države i Srpske pravoslavne crkve o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti oprečna - rekao je Đukanović za Televiziju Crne Gore iz Berlina.

On je naveo da vjeruje da je to jedini mogući put da se nesporazumi prevazilaze, da se unese doza međusobnog boljeg razumijevanja i doprinese spuštanju tenzija koje su bezrazložno podignute u crnogorskom društvu.

- Na taj način treba da se vratimo u atmosferu koja će obezbijediti ne samo pouzdaniji utisak stabilnosti domaćoj i inostranoj javnosti, već i značajniju mobilizaciju svih naših potencijala koji treba da doprinesu našem ekonomskom i demokratskom razvoju - istakao je Đukanović.

Đukanović rekao je da je Crna Gora apsolutno u stanju da sve unutrašnje probleme rješava na demokratski način, u skladu sa evropskim standardima i na taj način potvrđuje svoju suštinsku pripadnost savremenoj evropskoj i evroatlantskoj civilizaciji.

On je rekao novinarima nakon 56. Minhenske konferencije o bezbjednosti da je taj skup i ove godine potvrdio da je evropsko i svjetsko središte razgovora o bezbjednosti.

Kako je naveo, u okviru Minhenske bezbjednosne konferencije, održan je i jedan od najreprezentativnijih skupova o zapadnom Balkanu na kojem su učestvovali lideri zemalja regiona, visoki predstavnici EU i zemalja članica, SAD, kao i predstavnici ekspertskih i diplomatskih krugova.

- Razgovor je bio zatvorenog tipa i zbog toga je o njegovom sadržaju nemoguće govoriti, ali želim da kažem da je to bio razgovor sa ohrabrujućim tonovima - rekao je Đukanović i dodao da je konferencija bila prilika i za brojne bilateralne susrete na marginama skupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana