Direktoru škole u Šibeniku smeta što su ustaše prikazane u lošem kontekstu!?

Srna
Direktoru škole u Šibeniku smeta što su ustaše prikazane u lošem kontekstu!?

Šibenik - Izložba "Ana Frank - istorija za sadašnjost" povučena je iz Tehničke škole u Šibeniku, jer je direktoru Josipu Belamariću zasmetalo što su partizani prikazani kao pozitivne ličnosti, a ustaše kao zločinci.

Belamariću je zasmetalo, kako kaže, što izložba tretira partizane "kao cvijeće", za razliku od ustaša koji su portretisani kao "zločinci koji su klali Jevreje i izgladnjivali djecu", pa je tražio da se ti, prema njegovom mišljenju, sporni paneli uklone.


"Šta je sa zločinima koji su počinili partizani? Zašto nisu prikazali kako su partizani ubijali Hrvate nakon Drugog svjetskog rata, šta je sa Blajburgom i Golim otokom?", upitao je Belamarić.

Organizator izložbe, udruženje Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju /HERMES/, nije pristao da povuče panoe, pa su iz škole povukli cijelu izložbu.

Ova izložba dio je međunarodnog projekta za obrazovanje mladih i biće predstavljena u četrdesetak zemalja.

U zavisnosti od države i grada u kojem se prezentuje, izložba se obogaćuje sadržajima lokalnog karaktera u vezi sa temom, pa su tako u Tehničkoj školi u Šibeniku dodati paneli o partizanima i ustašama.

Šibenik je tako postao prvi grad iz kog je izložba povučena, iako je problema bilo i u drugim gradovima, ali su svi uspješno riješeni - navode hrvatski portali

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana