Crnogorci peru prljav novac u Beogradu

Agencije
Crnogorci peru prljav novac u Beogradu

PODGORICA - Više stotina miliona evra koje su Crnogorci s debelim dosijeima stekli kriminalom, oprano je preko nekretnina u Beogradu, prenose crnogorski mediji.

Istražitelji su utvrdili da su ljudi iz kriminalnog miljea Crne Gore pokupovali nekretnine u centralnoj beogradskoj opštini, Vračaru.

- Istražitelji su ušli u trag prljavom novcu mafije iz Crne Gore kojim je kupovano zemljište i građeni poslovno-stambeni kompleksi. Kriminalci iz Podgorice, Kotora, Bara i Budve su pod policijskom istragom pod sumnjom da kupovinom nekretnina i otvaranjem hotela i drugih ugostiteljskih objekata peru sumnjivo stečen novac - javili su  mediji.

Dodaju da policija sumnja da su sredstva koja su oni ulagali u nekretnine stečena prodajom droge, uglavnom kokaina.

- Reč je o osobama koje su u evidencijama crnogorske policije označeni kao pripadnici kriminalnih grupa. Novac koji je uložen u kupovinu nekretnina, čak i celih spratova luksuznih zgrada u centru Beograda, uglavnom je zarađen švercom droge, ali i oružja -  tvrde izvori upoznati s istragom policije, ne navodeći imena onih koji su pod istragom.

Sagovornici upoznati s postupkom navode i da, osim kupovinom stanova, pripadnici kriminalnih grupa prljav novac pokušavaju da ubace u legalne tokove kupovinom zemljišta na atraktivnim lokacijama i osnivanjem građevinskih firmi.

Preko njih, ulaze u posao gradnje stanova, kuća, poslovnih prostora...

Sagovornici iz istrage objašnjavaju da je pranje novca ozbiljno krivično djelo, naročito kada je riječ o milionskim iznosima.

 

Zametanje tragova

Mediji ističu da, osim na beogradskom Vračaru, novac pokušavaju da operu i preko stanova u Novom Sadu, na Zlatiboru i Kopaoniku.

- Tamo se takođe kupuju isključivo skupe nekretnine na ekskluzivnim lokacijama. Osobe s dosijeom neretko za ove poslove angažuju poznanike koji su čisti, odnosno nemaju kriminalni dosije, niti su na udaru zakona i na taj način pokušavaju da zametnu trag - objašnjavaju izvori i dodaju da se najčešće kao kupci biraju srpski državljani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana