Članstvo Crnu Goru u NATO-u košta 450.000 evra

Agencije
Članstvo Crnu Goru u NATO-u košta 450.000 evra

Podgorica - Crnu Goru će članstvo u NATO-u koštati 450.000 evra, saopšteno je iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u Alijansi.

U saopštenju se navodi da se često plasiraju pogrešne informacije da NATO traži dva odsto BDP-a za članstvo.
To je, tvrde iz ovog savjeta, potpuno netačno, jer postoje dvije vrste troškova - jedna je članarina i nju svi plaćaju i ona će za Crnu Goru iznositi oko 450.000 evra ili 0,027 odsto od ukupnog zajedničkog godišnjeg NATO budžeta.
- Druga grupa troškova su troškovi domaćeg sistema odbrane koje Crna Gora svakako mora da ima, a sadašnji kompletan budžet za odbranu Crne Gore za 2017. godinu je oko 50 miliona evra, od čega je oko pet miliona evra iz sopstvenih prihoda, što znači da je ta članarina od 450.000 evra apsolutno prihvatljiva i ostvarljiva - navodi se u saopštenju.
Iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO-u kažu da se inicijativa da se zahtijeva od članica NATO-a da izdvajaju dva odsto BDP-a za članstvo u stvari odnosi isključivo na izdvajanja za sopstvenu odbranu svake zemlje ponaosob, te da je ta inicijativa kod nas često pominjana u pogrešnom kontekstu.

- Riječ je o dva odsto izdvajanja za odbranu i ta sredstva se usmjeravaju na nacionalni sistem, dakle to su izdvajanja za odbranu u Crnoj Gori. Plan je da se dostigne dva odsto izdvajanja od BDP-a za ukupnu odbranu do 2024. godine i to je u agendi dugoročnog planiranja i usvojeno je na nivou vlade - piše u saopštenju.
Navodi se da je na samitu u Velsu, prije tri godine, dogovoreno, a sve države članice su se usaglasile, da se do 2024. dostigne i tih predloženih dva odsto izdvajanja od BDP-a za sopstveni sistem odbrane, sa čime se Crna Gora i uskladila.

Iz Komunikacionog tima takođe ističu da najveći dio članica NATO-a izdvaja manje od dva odsto BDP-a za sopstvenu odbranu, a novi predsjednik SAD Donald Tramp je zahtijevao od evropskih partnera da izdvajaju više za svoju odbranu, a ne za članarinu u Alijansi.

Vlasti da ohlade šampanjac

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori Roman Hloben rekao je da NATO saveznici Crnu Goru već doživljavaju kao punopravnu članicu tog saveza, te da će tako biti i na mini-samitu u Briselu 25. maja.

- Očekujemo da najkasnije do polovine maja budu završene sve interne legislativne procedure unutar Španije i jedino ostaje Holandija koja ima specifičnu internu legislativu, koja je tehničko-proceduralne, a ne političke prirode. Svakako se svi u NATO-u radujemo tome. Tako da mogu slobodno poručiti crnogorskim vlastima - neka ohlade šampanjac za proslavu - naveo je Hloben.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana