Busek: Balkan - evropsko pitanje

Srna
Busek: Balkan - evropsko pitanje

Beograd - Balkan je evropsko pitanje, a ne problem Amerikanaca, izjavio je bivši koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Erhard Busek.

Komentarišući nedavnu izjavu američkog diplomate Hojta Jija da Srbija ne može da sjedi na dvije stolice i da jednom nogom korača ka EU, a drugom ka savezu sa Rusijom, Busek je rekao da Vlada Srbije ima jasan proevropski put i da tu ne treba ničije miješanje spolja.


"Uvjeren sam da predsjednik Srbije /Aleksandar Vučić/ zna šta da radi. Znaju to i u EU. Amerikancima je bolje da se drže izvan toga", rekao je Busek za Radio-televiziju Srbije.

Predsjednik Instituta za međunarodno pravo u Vašingtonu Don Valas ocijenio je
da neće potrajati nešto od onoga što se sada radi u Stejt departmentu, jer se stvari mijenjaju.

"Srbija treba da radi ono što misli da je najbolje za nju. Pred vama je manje rizika nego što mislite, jer u Stejt departmentu vlada izvjesna konfuzija, zbog manjka nadležnih za određene regione i svjetska pitanja. Nešto od onog što se sada radi u Stejt departmentu neće potrajati, jer se stvari mijenjaju", rekao je Valas.

On je naveo da je američki predsjednik Donald Tramp posvećen poboljšanju odnosa sa Rusijom. "Zato bih srpskoj Vladi savjetovao - bez panike", rekao je Valas za RTS.

Busek i Valas učestvovali su na konferenciji Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir UN, posvećenoj Balkanu i svjetskim dešavanjima.

Na konferenciji je istaknuto da je jačanje desnice glavni problem u Evropi i da je to razlog za što hitniji prijem balkanskih zemalja u EU.

Naglašeno je da kroz prijem balkanskih zemalja u EU dolazi i veća stabilnost regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana