Bugarin zaprijetio Zaevu Skoplje: Nećemo tako

Agencije
Bugarin zaprijetio Zaevu Skoplje: Nećemo tako

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika.

On je istakao da bi to moglo da košta tu državu članstva u NATO-u i EU, prenosi skopska TV Telma.

“Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO-u i EU”, napisao je Karakačanov na svom Fejsbuk profilu.

Naveo je da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jazik i kao takav ne može da se smatra na cijeloj teritoriji Sjeverne Makedonije.

“Sjeverna Makedonija je geografsko ime koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske”, kaže Karakačanov i dodaje da u tom kontekstu “Zaev sutra može da zahtjeva da se ovaj bugarski dijalekt izučava kao oficijalni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija”.

Karakačanov je takođe kritikovao rad makedonsko-bugarske komisije za istorijska pitanja i istakao da ona radi suprotno istorijskim činjenicama i bugarskim nacionalnim interesima.

Prethodno je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila da je makedonsko-bugarska komisija za istorijska pitanja do sada imala tri sastanka na kojima je makedonska strana vršila pritisam u vezi s određenim istorijskim pitanjima, što je Bugarska odbacila i istakla građani treba da budu obrazovani na istini.

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije osudilo je izjavu Krasimira Karakačanova u kojoj je osporio postojanje makedonskog jezika kao mogući povod za pokretanje neprijateljskog kruga umjesto prijateljstva.

Kako prenosi MIA, Ministarstvo, međutim, navodi da neće odgovarati na taj način, već će nastaviti da gradi dobrosusjedske odnose, u skladu sa sporazumom o prijateljstvu i evropskim vrijednostima kojima se obije zemlje rukovode.

“Potpisali smo sporazum o prijateljstvu i gradićemo prijateljstvo, što znači obostrano razumijevanje, poštovanje i brigu za zajedničke interese kao susjeda”, kaže se u saopštenju makedonskog ministarstva, prenosi MIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana