Brutalno ubistvo tinejdžerke Vanje ne prestaje okupirati regionalnu javnost

GS
Foto: Printscreen

SKOPLjE - Brutalno ubistvo tinejdžerke Vanje ne prestaje okupirati regionalnu javnost, a mnogi pokušavaju rasvijetliti brojne nejasnoće vezano za slučaj.

Podsjetimo, osumnjičeni ubica je Ljupčo Palevski Palčo, poznat i kao kontroverzni desničarski političar, a u slučaj je umiješan i Vanjin otac Aleksandar. Još trojica su iza rešetaka zbog umiješanosti u ubistvo Vanje, ali i frizera, čiji je automobil ukraden i korišten u otmici djevojčice.

Novinar Furkan Saliu na portalu "PortaliX" objavio je videozapis na kojem se vide ukradena vozila citroen te bijeli reno s kojima je oteta 14-godišnja Vanja Gorčevska. Prema snimku, u citroenu, koji je bio u vlasništvu 74-godišnjeg frizera Panča Žeževskog, vide se vozač i suvozač koji nose crne kape, kao i nešto što liči na bijelu torbu u zadnjem dijelu automobila.

Na snimcima se vidi i dim od požara na mjestu gdje je kasnije pronađeno zapaljeno vozilo, ali i zakopano tijelo ubijene djevojčice. Novinar tvrdi da snimak dokazuje da je vozilo zapaljeno već u 9:37. On tvrdi da snimak pokazuje tačno kada je i kako žrtva završila u selu Brazda, prenosi Jutarnji.

Kako prenosi makedonski Kurir, nestanak vozila u kojem je Vanja oteta i ubijena MUP-u je prijavljen 22. novembra, a automobil je 24. bio u Skoplju. Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare Dragan Kovački, opozicioni saborski poslanik i član IK VMRO-DPMNE.

"Prema dosad poznatim informacijama, prvoosumnjičeni Palevski počinio je ubistvo nad Žeževskim iz Velesa, uzeo mu vozilo i danima se slobodno šetao, nakon čega je počinio još jedno ubistvo i pobjegao".

On tvrdi da je MUP napravio niz propusta nepravovremenim i nestručnim rasvjetljavanjem slučaja nestanka Panča Žeževskog iz Velesa.

"MUP od samog početka nije preduzeo konkretne i opsežne operativne mjere: Je li preduzeto sve da se pronađe njegov telefon? Navodno je pronađen tek nakon četiri dana. Je li policija preko mobilnog operatera pokušala doći do liste razgovora koje je osoba vodila proteklih dana"?, samo su neka od pitanja koje je postavio Kovački.

Zatražio je i odgovor na pitanje jesu li na njegovom telefonu pronađeni tragovi osobe koja se trenutno nalazi na izdržavanju kazne zatvora.

"Je li istina da je nestanak frizerova vozila prijavljen MUP-u 22. novembra, pet dana prije Vanjinog ubistva, a ministar je tvrdio da se za tim vozilom nije tragalo jer nisu znali da je nestao zajedno s Pančom. Je li istina da je vozilo kojim je ubijena Vanja bilo na ulicama Skoplja u petak, tri dana prije ubistva? Očigledno je da su napravljeni kardinalni propusti. Da je MUP pravovremeno reagirao, možda bi se monstrumi spriječili da ubiju Vanju", smatra Kovački.

Policija vjeruje da je otmica organizovana kako bi se od Vanjine majke kao otkupnina izvukla velika svota novca.

Ali, u cijeloj ovoj priči ostaje nejasno zašto se banda koja je Vanju brutalno otela, vezala joj ruke i noge i tako je smjestila u prtljažnik automobila, nije javila Vanjinoj majci i zatražila otkupninu, već su je vrlo brzo ubili, samo nekoliko sati nakon otmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana