Blajburg ne želi skup ustaša na svom tlu

Agencija
Blajburg ne želi skup ustaša na svom tlu

Blajburg - Austrijska organizacija "AK Blajburg" pokrenula je sajt protiv ustaške komemoracije u ovom austrijskom gradiću.

Sajt njnjnj.no-ustassa.at, kako ističu inicijatori, pruža sveobuhvatne informacije o pomenu desničara kako bi se u širem kontekstu pokazalo o čemu je riječ i ukazalo na protagoniste.

- Svake godine se u maju, nadomak Blajburga, sastaje više hiljada nacionalista iz Hrvatske i hrvatske dijaspore. Pod plaštom crkvene komemoracije odaje se počast Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), koja je kolaborirala sa nacističkom Njemačkom, i relativizuju njihovi zločini. Među učesnicima su visoki crkveni predstavnici, pa sve do neonacista iz mreže "Krv i čast", to jest okupljen je cijeli spektar ekstremne desnice iz Hrvatske, što Blajburg čini najvećom fašističkom manifestacijom u Evropi - navodi se u saopštenju.

Dugoročno želimo da se taj skup više ne održava. Želimo zato da stavimo na raspolaganje zbirku tekstova koja će, nadamo se, opravdati kritičko posmatranje ovog skupa, navode inicijatori.

"AK Blajburg" naglašava da se bori za aktivan antifašizam i kraj ustaškog okupljanja u Blajburgu, kao i protiv nacionalista i revizionizma istorije u Austriji i bilo gdje drugdje u svijetu.

Već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavaoci dolaze na blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konačno morali da polože oružje. Na poljani pored austrijskog gradića Blajburga i prošle godine su se okupile hiljade ljudi, koji su došli da se prisjete kako su njihovi preci, u danima nakon završetka Drugog svjetskog rata, boreći se bježali pred partizanskim jedinicama.

Godinama se i pod pokroviteljstvom sabora u Blajburgu kitilo ustaškim znacima, crnim kapama sa slovom U, maštovito kombinovanim sa crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvetu izrezbareni Pavelićevi portreti ili loše otisnute fotografije Rafaela Bobana i Jure Francetića.

Pojačane kontrole

Posljednjih godina austrijska policija je pojačala kontrole i sve je manje onih koji uspijevaju da se na polju pojave kao stilizovani nacisti. Prijavljeni kao crkveni skup, austrijski Zeleni i Socijaldemokrati tražili su i prošle godine zabranu okupljanja ustaša u Blajburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana