Bivši agent CIA umiješan u državni udar u Crnoj Gori?

Agencije
Bivši agent CIA umiješan u državni udar u Crnoj Gori?

Podgorica - Specijalno tužilaštvo je naredilo istragu protiv američkog državljanina Džozefa Asada (47), zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne organizacije koja je 2016. godine planirala terorističku akciju nasilnog rušenja crnogorske vlasti, proglašenje izborne pobjede Demokratskog fronta i sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO-u.

Saznanja medija da je u slučaj pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, osim Rusa, uključen i bivši agent CIA, Specijalno tužilaštvo nije ni potvrdilo, ni demantovalo.

Asad je bivši operativac CIA, direktor je bezbjednosne agencije “Peregrine Consultants” registrovane u Abu Dabiju, čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel Asad, takođe bivši agent CIA. Oboje su učestvovali u operaciji izvlačenja 149 hrišćana iz dijela Iraka pod kontrolom militantne “Islamske države” 2014. godine, o čemu su pisali američki mediji.

U slučaju “Državni udar” optužnica je podignuta protiv 14 osoba, među kojima su Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, čelnici Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, i Mandićev vozač, te devetoro srpskih državljana od kojih su dvojica nedostupni crnogorskim pravosudnim organima. Iz Specijalnog državnog tužilaštva medijima nije zvanično odgovoreno da li su proširili istragu u slučaju “Državni udar” i na američkog državljanina Džozefa Asada. Međutim, kako pišu mediji, da je tužilaštvo zainteresovano da proširi istragu u ovom slučaju i na Asada bilo je vidljivo prošlog mjeseca, tokom svjedočenja drugog američkog državljanina Brajana Skota, bivšeg agenta CIA i vlasnika bezbjednosne kompanije koja je navodno trebalo da pripremi evakuaciju sa platoa ispred Skupštine Crne Gore, izvlačenje iz mase važnih pojedinaca i njihovo bezbjedno smještanje na udaljenu lokaciju odakle bi mogla da se dalje vodi operacija. Asad je, naime, pokušao da angažuje Skotovu firmu za to izvlačenje, a na zahtjev, kako tvrdi Skot, Izraelca Arona Šaviva koji je vodio izbornu kampanju opozicionog proruskog Demokratskog fronta za parlamentarne izbore 2016. godine.

Odbio saslušanje

Inače, Specijalno tužilaštvo je ranije zatražilo saslušanje Džozefa Asada u ovom predmetu, ali se on navodno pozvao na Peti amandman Ustava SAD, odnosno na pravo da se ne izjašnjava ukoliko misli da je to u njegovom interesu. Kako je Asad američki državljanin, ukoliko bi sud zatražio njegov pritvor, u čitavu priču bi se moralo uključiti i Ministarstvo pravde i posredstvom Interpola tražiti raspisivanje međunarodne potjernice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana