"Batina Mila Đukanovića": Kako je došlo do hapšenja Milivoja Katnića

Agencije
"Batina Mila Đukanovića": Kako je došlo do hapšenja Milivoja Katnića

PODGORICA - Saslušanje uhapšenog, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića, trajalo je satima od nedjelje naveče do jutros. U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u Podgorici govorio je u vezi sa okolnostima da je stvorio kriminalnu organizaciju i zloupotrijebio službeni položaj.

Poslije saslušanja Katniću je određen pritvor do 72 sata i postavljen mu je branilac po službenoj dužnosti.

Prije Katnića u SDT-u saslušan je i nekadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Zoran Lazović, koji je zbog sumnje da je počinio ista krivična djela uhapšen takođe juče ujutru kao i Katnić. I Lazoviću je određeno zadržavanje do 72 sata.

Državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopštio je da je akcija hapšenja uslijedila poslije višemjesečnog koordinisanog djelovanja SDT-a, Specijalnog policijskog odjeljenja i Agencije Evropske unije - Evropola.

Podgorički mediji prenijeli su da tužilaštvo sumnjiči Lazovića da je "aminovao otvaranje crnogorske granice za ulazak plaćenika 'kavačkog klana' Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i za spasavanje Duška Roganovića teških optužbi", a Milivoja Katnića da mu je u tome pomagao.

Po ovim nezvaničnim navodima, Lazoviću je na teret stavljeno da je "formirao kriminalnu organizaciju čiji su članovi postali Katnić, specijalni tužilac Saša Čađenović koji je ranije uhapšen, kao i Lazovićev sin Petar, uhapšen jula 2022. godine".

Radonjić je dodao i da su pretreseni stanovi i druge prostorije u Podgorici, na Cetinju i u Budvi i Bijelom Polju radi pronalaska tragova krivičnog djela i predmeta koji mogu biti od koristi za postupak.

Za opoziciju i dio nevladinog sektora u Crnoj Gori u vrijeme vlasti DPS-a, Milivoje Katnić bio je "batina Mila Đukanovića" i pomenute stranke. Što se samog Đukanovića tiče, Katniću je za sedam godina koliko je bio glavni specijalni tužilac više puta ponavljano pitanje da li će se u djelokrugu njegovog rada naći sam predsjednik Crne Gore i predsjednik DPS-a, ali je odgovor uglavnom bio da što se toga tiče nema ni "udaljenih sumnji".

Katnić je, inače, 1993. godine kao pripravnik prešao u Vojni sud, izabran je za vojnog sudiju i na toj funkciji ostao je do 2004. godine odakle je prešao u Apelacioni sud. Poslije osnivanja SDT kandidovao se i prešao u ovu pravosudnu instituciju uprkos zahtjevima nekih NVO u Podgorici da se rasvijetli Katnićeva "ratna biografija" iz vremena devedesetih.

Njega je, pored ostalog, jedan zatvorenik u vojnom zatvoru "Morinje" optužio da je kao oficir KOS-a tokom rata  u Hrvatskoj bio odgovoran za pljačke u Cavtatu kod Dubrovnika. To je Katnić demantovao. 

Početak rada u SDT-u, obilježio je nalog za hapšenje nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Tek u jesen 2021. godine poslije otvaranja afere "Pandorini papiri" u SDT-u je formiran i ovaj slučaj.

- U ovom slučaju postoji jedan oblik sumnji, neću reći udaljene, nego na krajnjem poluosnovu - izjavio je tada Katnić.

Afera "Pandorini papiri" odnosi se inače na podatke sa istraživačkih mreža i navode da su Milo Đukanović i njegov sin Blažo, navodno, 2012. godine sklopili tajne ugovore upravljanja njihovom imovinom, a preko mreže kompanije iz Paname, Gibraltara, Švajcarske, Velike Britanije.

Afera "Državni udar"

Milivoje Katnić bio je nepunih sedam godina, od sredine 2015. do početka 2022. godine, glavni specijalni tužilac. Nakon promjene vlasti u Crnoj Gori na dužnosti je bio još godinu i po.

Potom je otišao u starosnu penziju.

Njegovu karijeru na čelu Specijalnog tužilaštva Crne Gore svakako je obilježila afera "Državni udar", odnosno akcija koju je Katnić sproveo u jesen 2016. godine, na dan parlamentarnih izbora kada je u Crnoj Gori uhapšena grupa u kojoj su pored ostalih bili i tadašnji lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić, aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore.

Uhapšeni su tada optuženi za pripremanje terorističkih napada i pokušaj nasilne smjene vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana