Arbutina: Za preuzimanje kasarne Čerkezovac saznao sam iz medija

Srna
Arbutina: Za preuzimanje kasarne Čerkezovac saznao sam iz medija

DVOR - Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina tvrdi da je iz medija saznao da je Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" preuzeo od hrvatskog Ministarstva zaštite životne sredine i energetike na upotrebu lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac.

Arbutina u saopštenju navodi da je u usvojenoj Strategiji o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i Nacionalnom programu istaknuto da je transparentnost i komunikacija sa javnošću ključna u postupku zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

"Ovim činom pokazalo se kako se komunicira sa javnošću i koliki je nebitan stav lokalne zajednice. Preuzimanje lokacije Čerkezovac u ruke Fonda obavljeno je, nažalost, čak u sadašnjim vanrednim okolnostima u kojima se Hrvatska nalazi", dodaje se u saopštenju.

Kako je navedeno, stav građana opštine Dvor iskazan na zborovima i na sjednici Opštinskog vijeća 22. aprila 2015. godine jeste da se protive zbrinjavanju radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac.

"Taj stav smo potvrdili i na Opštinskom vijeću 26. oktobra 2019. godine. Naš stav je od početka jasan i nedvosmislen da se radioaktivni otpad ne zbrinjava na području opštine Dvor. Taj stav zastupam u ime građana ove opštine i u svoje lično ime", naveo je Arbutina u saopštenju.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori nalazi se na području hrvatske opštine Dvor, ali i u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj i oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una".

Procjene pokazuju da bi odlagalište otpada ugrožavalo više od 250.000 stanovnika u slivu Une.

Predsjedništvo BiH je ranije usvojilo zaključke kojima se traži od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana