Ankete pokazuju da se u Hrvatskoj bolje živjelo u Jugoslaviji

Srna
Ankete pokazuju da se u Hrvatskoj bolje živjelo u Jugoslaviji

Zagreb - Dva istraživanja u Hrvatskoj pokazala su da većina osoba sa iskustvom života u Jugoslaviji /SFRJ/ smatra da se tada bolje živjelo nego danas, dok neki ekonomski analitičari tvrde da je to samo "nostalgija za mladošću".

Tako je istraživanje portala "Moje vrijeme" /mojevrijeme.hr / iz 2015. godine pokazalo da čak 82 odsto hrvatskih ispitanika sa iskustvom života u SFRJ misli da se tada bolje živjelo.


Čak 74 odsto anketiranih tvrdili su da bi, pod određenim uslovima, ponovo mogli da žive u jednopartijskom sistemu, ako bi živjeli u blagostanju.

Slične rezultate pokazalo je i istraživanje portala "Indeks" od prošle godine u kojem je 71 odsto ispitanika, od ukupno 34.000, odgovorilo da je u SFRJ bilo bolje.

Posebno su naglašavane oblasti socijalnog rada, ekonomije, obrazovanja, zdravstva, bezbjednosti i kulture u SFRJ kao mnogo bolje nego u nezavisnoj Hrvatskoj.

Neki ekonomisti napominju da su Hrvati u kasnim sedamdesetim godinama prošlog vijeka u SFRJ sa prosječnom platom mogli da kupe više nego sa prosječnom platom iz 2016. godine, bar kada je riječ o osnovnoj potrošačkoj korpi.

Protivnici "jugonostalgije" u Hrvatskoj pozivaju se na globalne parametre koji ukazuju na opšti razvoj čovječanstva, te na bolje uslove života danas i duži životni vijek.

U SAD su ljudi krajem 19. vijeka prosječno radili oko 60 časova sedmično. Danas je prosjek pao na 33, a u Francuskoj, Holandiji i Njemačkoj ispod 30 časova.

Ipak, nije jasno kakve veze ti podaci imaju sa uporednim vezama SFRJ-današnja Hrvatska, zasnovanim na preciznim podacima koji se odnose na platežno stanje onda i danas, te stanje opšte bezbjednosti ili sigurnosti radnog mjesta, navode protivnici "jugonostalgije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana