Andre Kotarac: Zamrznuti konflikt na Kosovu prijeti da će eskalirati

Srna
Andre Kotarac: Zamrznuti konflikt na Kosovu prijeti da će eskalirati

PARIZ - Francuski političar Andre Kotarac smatra da u sjenci sukoba u Ukrajini zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji prijeti da će eskalirati u Evropi.

Kotarac pita da li će, ako se u septembru pojača nasilje, Evropa braniti srpski teritorijalni integritet na Kosovu i Metohiji kao što to čini za Ukrajinu ili će nastaviti da brani albanski separatizam, što bi bilo potpuno suprotno od onoga što radi u Ukrajini.

On u autorskom tekstu za francuski nedjeljnik “Valeurs aktueles” ističe da su “barikade, blokade, kosovske specijalne snage, protivavionske sirene i pucnji 31. jula, u Mitrovici, na sjeveru Kosova i Metohije, uz sukob između srpskog stanovništva i albanskih policijskih snaga gorko ličili na “deža-vi”.

Kotarac, koji je visokopozicionirani političar u stranci Marin Le Pen, piše da je “varnicu tog 31. jula izazvala odluka albanskih vlasti na Kosovu da na sjeveru, gdje je većinsko stanovništvo srpsko stanovništvo, uvedu registarske tablice i kosovske lične isprave umjesto srpskih tablica i ličnih dokumenata”.

On podsjeća da je 2011. godine zaključen sporazum o kretanju između Beograda i Prištine i da taj sporazum kosovskim Srbima ni na koji način nije nametnuo usvajanje pasoša i registarskih tablica, samoproglašene države koju UN još ne priznaje, kao ni više od polovine njenih članica.

Kotarac objašnjava da ta jednostrana odluka Prištine, koja u očima spoljnih posmatrača može da izgleda nebitna, svakako više nije takva u kontekstu sukoba u Ukrajini i sukoba sa Rusijom, istorijskim saveznikom Srbije.

Prema njegovim riječima, danas prostor Kosova i Metohije liči na novu scenu, na kojoj se odvijaju operacije u kojima se suprotstavljaju pristalice NATO-a i istorijski saveznici Rusa, dvije strane koje su već akteri u ukrajinskom ratu, čije se posljedice osjećaju u svakodnevnom životu Evropljana.

On podsjeća i da je Moskva odmah kritikovala albanski napad i podržala Srbiju, jedinu zemlju koja je kandidat za EU koja nije uvela sankcije Rusiji, iako je osudila napad na Ukrajinu.

Kotarac navodi da, osim afere sa registarskim tablicama, treba razumjeti da su osnovni problemi na Kosovu i Metohiji i dalje zamrznuti i daleko od rješenja sa pozicija suprotstavljenih strana.

Prema njegovom mišljenju, to su prije svega, nemogućnost Kosova da dobije međunarodno priznanje svoje nezavisnosti četrnaest godina nakon jednostranog proglašenja, što, kako kaže, očigledno zvuči kao neuspjeh za NATO.

“Više ne postoji sistematsko diplomatsko usklađivanje, dvadeset dvije države su čak povukle svoje priznanje nezavisnosti Kosova, poput Gane ili Madagaskara”, istakao je Kotarac, koji je porijeklom Srbin.

On smatra da je još jedan kamen spoticanja nemogućnost povratka srpskih izbjeglica koje su protjerale albanske snage terorističke OVK, koje su za SAD bile zvanično teroristička organizacija sve do napada NATO-a na Srbiju, kada iznenada postaju neizbježan saveznik Alijanse.

Kotarac navodi i da su nekoliko godina poslije rata radikalni Albanci uništili skoro 150 srpskih kulturnih i vjerskih spomenika, uključujući i određene manastire iz 13. vijeka pod zaštitom UNESKO-a i podsjeća da je to mnogo više nego u pet vijekova turske okupacije na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana