Afera vodi Hrvatsku na vanredne izbore

Agencije
Afera vodi Hrvatsku na vanredne izbore

Zagreb - Odluka predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da smijeni direktora tajne službe Dragana Lozančića pretvorila se u pravu aferu, koja bi mogla da dovede do prijevremenih parlamentarnih izbora.

O smjeni Lozančića nisu saglasni koalicioni partneri Most i HDZ, zbog čega premijer Tihomir Orešković još nije donio odluku o smjeni šefa SOA. Dok HDZ smatra da bi Lozančić trebalo da bude smijenjen jer nije upozorio Grabar-Kitarović da je njen razgovor sa optuženim Zdravkom Mamićem bio prisluškivan, u Mostu smatraju da nema razloga za smjenu. Čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov susreo se sa šefom SOA i zaključio da ne vidi razlog za smjenu.

Poslanik HDSSB-a Josip Salapić kaže da je sve u vezi s tim krajnje zabrinjavajuće, te da se Hrvatska našla u krizi koja bi mogla da dovede do vanrednih izbora.

- Očito je da postoji vrlo ozbiljan problem. Hrvatska se našla u krizi koju u Saboru nismo očekivali. Očekivali smo da ćemo se baviti ekonomijom, zapošljavanjem, reformama... Ovo što se događa sa SOA je krajnje zabrinjavajuće, a saborski Odbor za nacionalnu bezbjednost još nije formiran - naveo je, podsjetivši da predsjedničko mjesto tog odbora pripada po zakonu najvećoj opozicionoj stranci, u ovom slučaju SDP-u.

Sada je, ističe, jasno i zašto parlamentarni odbor za nacionalnu bezbjednost nije formiran, iako bi on uveliko mogao da pomogne predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću da riješi ovu situaciju, da se vidi da li je prekršen zakon i jesu li ugroženi nacionalni interesi.

- Očito je da tu nešto nije u redu - rekao je.

Upitan da li vjeruje da je Lozančić, kako je rekao advokat Ante Nobilo, stvarno "tempirana bomba", Salapić kaže:

- Vjerujem da je sistem tako uređen da oni koji su na čelu znaju šta smiju ili ne smiju kada dođe do njihovog razrješenja. Već je bilo toliko problema s ministrom boraca, ministrom kulture, sada imamo ovu aferu sa SOA, a dolazi novi talas izbjeglica. Ako je Lozančić prekršio zakon, Grabar-Kitarović mora svima objasniti kako. To se jako brzo može riješiti - naveo je Salapić.

Govoreći o odnosima u vladajućoj koaliciji, Salapić kaže da "stvari nisu krenule dobro".

- Zabrinjava neupućenost poslanika Mosta u cjelokupnu situaciju koja se događa. Očito nisu bili spremni za vođenje države - naveo je Salapić.

Potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš smatra da je ono što se u javnosti zna o Lozančiću tek vrh sante leda. Tapeš je rekao i da ima informaciju da je Lozančić uspostavio saradnju s obavještajnom službom jedne države koja je tada bila pod međunarodnim sankcijama, a bez znanja predsjednika i Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Poslanik SDP-a rekao je da je šokiran i zabrinut navodima Tepeša.

- Potpredsjednik Sabora po našem zakonu i obavještajnom sistemu ne bi smio znati ove obavještajne podatke - rekao je Grbin.

"Vikiliks"

U trenutku kada se čeka premijerova odluka o razrješenju šefa SOA Dragana Lozančića, hrvatski mediji su objavili da je u aprilu "Vikiliks" objavio i-mejlove korespondencije između funkcionera SOA i italijanske kompanije u kojima se razotkriva identitet radnika SOA i cure podaci od vitalnog značaja za nacionalnu bezbjednost.

Za kupovinu softvera za nadziranje internet komunikacije građana SOA je predstavnicima italijanske kompanije navodno otkrila previše podataka o svom radu, pripadnicima i finansijama. Za taj propust, tvrde, niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana