Abazović: Ne trebaju nam lovćenske nego budžetske straže

Tanjug
Abazović: Ne trebaju nam lovćenske nego budžetske straže

BEOGRAD - Današnja sjednica crnogorskog parlamenta počela je burno, posebno kada se za riječ javio lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, koji je u novoj vladi predložen za potpredsjednika, a koji je poručio da nova izvršna vlast želi najbolje međususjedske odnose, a posebno sa Srbijom.

- Mi želimo nove odnose sa Srbijom, ne želimo svađalačku politiku. Ako neko želi da je primijeni, imaće mogućnost da to učini još sutra, dok ova vlada ne bude izglasana - rekao je Abazović, govoreći povišenim tonom, prenosi Tanjug.

Obraćajući se poslanicima opozicionog DPS-a, Abazović je poručio da ta stranka neće moći, kako je rekao, da novu vladu uvuče u "vrtlog nacionalizma".

Diplomatija nove vlade neće biti politička, jer je, objasnio je, Crna Gora mala zemlja čiji BDP najviše zavisi od turizma i zato je, istakao je, odnos sa susjedima veoma važan.

- Ovo je vlada kompromisa. Građanima nisu potrebni političari već prosperitet, a kada to budemo imali svi ćemo biti zadovoljni -  rekao je Abazović.

Reagujući na kritike opozicije na sastav nove vlade, a posebno da u njoj nema predstavnika manjina, Abazović je rekao da to nije tačno, jer je upravo on predstavnik tih manjina.

- Vi pričate o jednonacionalnoj vladi? Kako vas nije sramota?! - upitao je Abazović.

To je naišlo na negodovanje poslanika opozicije, pa je predsjednik Skupštine upozorio Abazovića da bira riječi.

- Vi crtate metu ljudima. Vi iz DPS -a i kriminalni klanovi, meni crtate metu. Meni, kad dolazite mojoj kući kad nisam tamo - nastavio je Abazović u istom tonu.

Poručio je da ga ne zanima 1918. godina nego 2024.

- Ovo je zajednička država. Vi hoćete privatnu, ne možete. Ne trebaju nam lovćenske nego budžetske straže. Ljudi koji će da čuvaju državnu kasu. Želja nove vlade je da građani svih nacionalnosti žive zajedno u zajedničkoj državi - Crnoj Gori - dodao je Abazović.

Istakao je da je "ovo prva demokratska vlada u istoriji Crne Gore" i dodao da je to istovremeno prva vlada koja predstavlja volju naroda.

U oštrom tonu obraćajući se u više navrata direktno poslanicima opozicionog DPS-a, Abazović je rekao da mu neće oni pričati o manjinama i dodao da su oni predstavnici onih koji su deportovali predstavnike manjina iz Crne Gore tokom posljednjeg rata.

Pokazujući prstom na poslanike DPS-a, Abazović je rekao da će se, ako bude u vladi zadužen za bezbjednost, lično postarati da mnogi od njih budu procesuirani za nedjela koja su vršili.

Dodao je i da prioritet ove vlade jeste Milo Đukanović, ali prije toga je prioritet da vlada bude izabrana.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana