Abazović: Glasaćemo za razrješenje Đukanovića, mislim da je ovo kraj

GS
Abazović: Glasaćemo za razrješenje Đukanovića, mislim da je ovo kraj

PODGORICA- Predsjednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da bi u Skupštini trebalo da se izglasa inicijativa o razrješenju predsjednika te zemlje Mila Đukanovića.

Time se šalje važna politička poruka, a pitanje je za pravnike da li to može da se operacionalizuje zbog situacije sa Ustavnim sudom, rekao je Abazović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je podnio zahtjev za skraćenje mandata Skupštini, koji je vraćen, dok je Demokratski front pokrenuo inicijativu za razrješenje Đukanovića, za šta je potrebno mišljenje Ustavnog suda koji trenutno ne funkcioniše.

"Ja mislim da treba da izglasamo tu inicijativu i da na taj način parlament uputi jasnu poruku šta misli o predsjedniku države. To je jako važna politička poruka. Da li ona može da se operacionalizuje zbog ovakvog Ustavnog suda, to je sada upitno pitanje za pravnike, ali definitivno taoci smo jednog čovjeka 30 godina i sada treba i dalje da nastavimo da budemo taoci. Ne mislim da je to dobro", rekao je Abazović.

Pojašnjava da je sada konstituisana nova većina, koja podržava da se konstituiše nova vlada. Ona je, ističe, raznolika i u njoj su različiti politički subjekti, sa drugačijim vizijama. Ipak, navodi da to mogu da procesuiraju.

"Rješenje će svakako doći na izborima, međutim nije predsjednik taj koji će odrediti kad će ti izbori biti. On može da iskaže svoju političku preferenciju da Skupština skrati mandat, to je ustavno, to nije nešto što je sporno. Isto tako, Skupština Crne Gore, ako ima većinu, može da kaže da ona u ovom trenutku ne želi sebi da skrati mandat, nego želi da da šansu da se u ovom preostalom periodu, a radi se o periodu od dvije godine, nastavi sa pokušajem stabilizacije društvenih prilika", naveo je Abazović.

"Moramo da tražimo rješenja" 

Na pitanje da li će glasanje o razrješenju dovesti do nove nestabilnosti, Abazović je rekao da se o tome trebalo razmišljati 19. avgusta, prenosi RTS.

"Stotine puta sam upozoravao, između ostalog i predsjednika Đukanovića, da Crnu Goru ne gura u destabilizaciju, da ovo nije momenat za destabilizaciju. I on se o tome oglušio, što znači da mu je cilj destabilizacija. Ako mu je cilj destablizacija, mi moramo nalaziti rešenja koja će njega da izuzmu iz procesa", rekao je Abazović.

Ne isključuje mogućnost da se u međuvremenu izaberu sudije Ustavnog suda.

"Ja bih lično volio da se izaberu četiri sudije Ustavnog suda, imamo 19 kandidata - i moj apel svim poslanicima je više puta bio da se izabere najmanje jedan, ja mislim da je lako izabrati četiri, ali najmanje jedan kako bi vratili fukcionalnost te institucije jer nam je to važno i za izbore, ne samo za konkretnu inicijativu. Rešenja postoje, važna je volja. Moramo malo da izdržimo. U svakom slučaju ponavljam tezu da Đukanović više ne može da bude dio nikavog konstruktivnog dogovora u našem društvu i bilo bi dobro da to sam prihvati. Znam da je teško, ali posle puno decenija, mislim da je ovo kraj", naveo je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana