2000 američkih vojnika stiže u Sjevernu Makedoniji

Tanjug
2000 američkih vojnika stiže u Sjevernu Makedoniji

Skoplje - U Sjevernoj Makedoniji od 20. maja do 15. jula biće održana vojna vježba “Odlučni udar” u kojoj će učestovati po 2.000 makedonskih i američkih vojnika.

Zajednička vježba Armije Sjeverne Makedonije i Evropske komande Vojske SAD (US EUCOM) biće sprovedena u nekoliko faza i u njoj će učetvovati i 100 pripadnika vojske Crne Gore i po 25 Bugarske, Litvanije i Albanije, a biće korišćeno i više stotina vozila.

Na 130. sjednici vlade Republike Sjeverne Makedonije odobrena je realizacija vojne vježbe “Odlučan udarac” koju će makedonska vojska izvesti zajedno sa 2000 američkih vojnika, 25 vojnika iz Albanije, 25 bugarskih vojnika, 25 vojnika iz Litvanije i 100 vojnika iz Crne Gore, izjavio je portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski.

“Na predlog Ministarstva odbrane, vlada Republike Sjeverne Makeodnije prihvatila je Informaciju za izvođenje vježbe Vojska Republike Sjeverne Makedonije i Komande US EUCOM 'Odlučan udarac', kao i učešće stranih oružanih snaga na teritoriji države, te je usvojila Odluku o odobrenju ulaska i prestoja pripadnika stranih oružanih snaga na teritoriji Republike Sjeverne Makedonije zbog izvođenja vježbe 'Odlučan udarac' koji će se u nekoliko faza sprovesti od 20. maja do 15. jula ove godine”, istakao je Bošnjakovski na konferenciji za novinare.

Kako je naveo Bošnjakovski, tokom vježbe učestvovaće 2000 pripadnika makedonske vojske, 2000 pripadnika oružanih snaga SAD i 400 vrsta motornih vozila, 25 pripadnika albanske vojske i 10 vrsta motornih vozila, 25 pripadnika bugarske vojske i 10 vrsta motornih vozila, 25 pripadnika litvanske vojske, kao i 100 pripadnika vojske Crne Gore i 20 vrsta motornih vozila.

“Vježba je usmjerena ka postizanju interoperabilnosti kod pripadnika oružanih snaga zemalja-učesnika u cilju omogućavanje povećanog doprinosa u tekućim i budućim operacijama u okvirima NATO alijanse”, zaključio je portparol vlade Sjeverne Makedonije.

Prema Vladi Sjeverne Makedonije, to će biti najveća vojna vježba u ovoj zemlji do sada i biće praktičan i vidljiv način kako se manifestuje saveznička pomoć članstvu Republike Sjeverne Makedonije u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana