“Zotović” otvara ambulantu u gradu

Jana Kezić
“Zotović” otvara ambulantu u gradu

BANjALUKA - Institut “Dr Miroslav Zotović” planira da kupi poslovni prostor u užem centru grada u kojem bi bila smještena ambulanta fizikalne terapije za odrasle i djecu, čime bi se rasteretile liste čekanja na sadašnjim lokacijama u Trapistima i Slatini.

Institut je objavio javni poziv, čiji je predmet kupovina novoizgrađenog poslovnog prostora koji bi se koristio kao specijalistička ambulanta fizikalne medicine i rehabilitacije, ukupne površine od 700 do 800 metara kvadratnih.

Planirano je da sve bude fizički razdvojeno na blokove namijenjene za sprovođenje terapije za odrasle, zatim za djecu i dio za osoblje.

- Procijenjena vrijednost poslovnog prostora iznosi 3,84 miliona maraka bez PDV-a. Lokacija treba da bude u centru grada, a udaljenost od sjedišta Instituta “Dr Miroslav Zotović” ne veća od šest kilometara, a od samog centra grada ne veća od tri kilometra - navedeno je u pozivu Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju “Dr Miroslav Zotović”.

Osim toga, u neposrednoj blizini poslovnog prostora treba da bude parking sa više slobodnih parking mjesta.

- Prijavu je potrebno dostaviti najkasnije do 6. novembra  - naveli su.

U Institutu “Dr Miroslav Zotović” za “Glas Srpske” su ispričali kako su se odlučili za kupovinu novog poslovnog prostora.

- S obzirom na dislociranost postojećih lokacija instituta, Trapisti i Slatina, na ponovno otvaranje ambulante u gradu odlučili smo se kako bismo pacijentima omogućili veću dostupnost zdravstvene usluge - kazali su u institutu.

Na lokaciji u gradu funkcionisaće, kako kažu, ambulanta sa terapijskim prostorima za kompletan fizikalni tretman, kako odraslih tako i djece.

- A sve s ciljem blagovremenog pružanja adekvatne usluge pacijentima u momentu kada im je ona potrebna. Sigurni smo da će se na ovaj način smanjiti, ili čak izbjeći, čekanje za uključenje u terapiju - kazali su iz Instituta “Dr Miroslav Zotović”.

Od samostana do instituta

Značajniju ulogu u osnivanju instituta imao je početak Prvog svjetskog rata 1914. kada je trapistički samostan “Marija Zvijezda” djelimično postao vojna zdravstvena ustanova. Usljed stradanja vojnika, austrougarsko Ministarstvo rata je 8. juna 1915. naredilo da se osnuje ortopedska ustanova za RVI u okviru manastira Trapisti, koja je nazvana Ortopedski zavod “Marija Zvijezda”. Promjena u radu nastupila je 1969. godine, kada je Banjaluku pogodio zemljotres. Zgrada je pretvorena u ruševine. Nakon razornog zemljotresa, tadašnji zavod je obnovljen, te je dobio i prepoznatljivu fasadu koja ga i danas krasi. Od 1970. ustanova nosi ime “Dr Miroslav Zotović”, prema ratnom hirurgu i narodnom heroju. Odlukom Vlade RS ove godine mijenja naziv u JZU Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju “Dr Miroslav Zotović”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana