Zlatni banjalučki plesači osvojili svjetski podijum

Milijana Latinović
Zlatni banjalučki plesači osvojili svjetski podijum

Banjaluka - Članovi banjalučkog Plesnog kluba BLOK zablistali su pobjedničkim sjajem na Svjetskom plesnom prvenstvu u Milanu i jedinstvenim koracima hip-hopa i baleta u konkurenciji od 10.000 takmičara pokazali da je ples najsavršeniji spoj sporta i umjetnosti.

Na takmičenju u Italiji, koje je održano proteklog vikenda, banjalučki plesači pokazali su izvrsno umijeće na plesnom podijumu i osvojili tri zlatne, jednu srebrnu i dvije bronzane medalje, te jedno četvrto mjesto. Zlatnom medaljom okitila se i najmlađa takmičarka Plesnog kluba BLOK Nora Pastir, koja je pobijedila u disciplini hip-hop solo.

- Presrećna sam zbog osvojene medalje. Dugo sam se pripremala i nadala da ću sve otplesati kako treba kada izađem na podijum. Radujem se svakom novom takmičenju - kazala je osmogodišnja Nora, koja hip-hop pleše već godinu.

Predsjednica kluba Jelena Stojaković kaže da se BLOK na ovom takmičenju svjetskoj publici predstavio sa sedam koreografija u disciplinama hip-hop i moderni balet.

- Takmičili smo se u kategorijama solo, duo i grupa. Zlato su osvojile balerine grupa, hip-hop solo djeca i hip-hop seniori, a sve koreografije potpisuju Svetlana Vidić, Aleksandra Babić i Natalija Ninić - rekla je ona.

Stojakovićeva je dodala da se u Milanu takmičilo 18 plesača Plesnog kluba BLOK uzrasta od šest do 23 godine.

- Konkurencija je bila ogromna i ovo je bila izuzetna prilika da vidimo gdje smo u odnosu na ostale, a da istovremeno publici predstavimo sve što radimo. Osim plesa, naši takmičari su imali priliku i da upoznaju plesače iz cijelog svijeta, upoznaju njihov stil i način rada, te prisustvuju radionicama i seminarima koje su vodili vrhunski plesni stručnjaci - istakla je Stojakovićeva.

Dodala je da im svaki uspjeh mnogo znači, posebno kada na plesnom podijumu stoje rame uz rame sa vrhunskim plesačima iz cijelog svijeta.

- Samo učešće na evropskim i svjetskim prvenstvima za nas je ogroman uspjeh, a svaka pobjeda obaveza da i dalje nastavimo nizati pobjede - naglasila je Stojakovićeva.

Plesni klub BLOK je osnovan u julu 2014. godine, a prvo takmičenje imali su u maju 2016. Za dvije godine obišli su sva značajnija takmičenja, a u oktobru lani, balerine ovog kluba osvojile su srebro na Svjetskom prvenstvu u Rimu. Banjalučki plesači su i u ovoj godini nastavili nizati pobjede, pa su u maju na Evropskom prvenstvu u Zagrebu pokorili Evropu i vratili se kući sa devet medalja. 

 Planovi

Jelena Stojaković je istakla da je pred članovima Plesnog kluba BLOK još nekoliko takmičenja do kraja godine.

- Očekuju nas takmičenja u Splitu i Zagrebu u novembru i decembru, kao i naša tradicionalna manifestacija Talenat djece i mladih "Avantura", koja se održava dva puta godišnje - rekla je Stojakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana