“Zeleni”, “pametni” i grad investicija

Vesna Popović
“Zeleni”, “pametni” i grad investicija

Banjaluka - Banjaluka bi do kraja godine trebalo da dobije novu desetogodišnju strategiju razvoja, a težište će biti stavljeno na četiri oblasti, i to: povoljno poslovno okruženje, zeleni i pametni grad te razvoj društvenih sadržaja.

Izjavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić, naglasivši da je u toku izrada dokumenta koji obuhvata period od 2018. do 2027. godine. 

- Dosadašnji rezultati tog rada prezentovani su i predstavnicima Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija (UNDP) na jučerašnjem sastanku. To je ozbiljan sistematski i strateški posao, gdje se radi mjesecima i UNDP je naš partner u tom poslu - rekao je Radojičić. 

Precizirao je da su do sada završeni analiza situacije u gradu, projekcije i ciljevi razvoja.

- Stavili smo težište na četiri politike, a prva je da  idemo u pravcu koji će mu omogućiti da postane grad sa povoljnim poslovnim okruženjem - rekao je Radojičić.

Druga se odnosi na oblast pod nazivom “zeleni grad”.

- Tu ne mislim samo na stvaranje novih parkova, već i na pitanja iz ekologije i na rješavanju problema vodosnabdijevanja i kanalizacije - naveo je Radojičić.

Naglasio je da je cilj i da Banjaluka postane dio trenda takozvanih pametnih gradova.

- Želimo da dobijemo modernu upravu i da koristimo moderne tehnologije - naveo je Radojičić.

Naglasio je da je važno da grad ima razvijene društvene djelatnosti te da će to biti četvrti cilj.

- To podrazumijeva naše napore da Banjaluka bude evropska prestonica kulture te ulaganja u razvoj sporta, školstva i ostalog - kazao je Radojičić.

Naveo je da su trenutno u fazi razvoja sektorskih politika, odnosno da svaka od ovih oblasti bude razrađena po pojedinim segmentima kako bismo dobili operativni plan.

-  Cilj je da u drugoj polovini avgusta sa partnerima koje čine predstavnici civilnog sektora, privrede i drugih oblasti prođemo te planove kako bi nacrt strategije bio gotov u oktobru. To znači da bismo nakon provođenja javne rasprave do kraja godine imali usvojenu narednu strategiju razvoja grada za deset godina - rekao je Radojičić.

NLB grupa

Igor Radojičić je juče razgovarao sa predstavnicima NLB grupe, koju je predvodio predsjednik uprave Blaž Brodnjak.

- Gradska uprava nastoji da sa poslovnom zajednicom i finansijskim sektorom ima partnerski odnos kako bismo ih informisali o svim našim budućim planovima i projektima - rekao je Radojičić.

Blaž Brodnjak je rekao da im je gradonačelnik predstavio kako vidi razvoj grada u budućem periodu te da im čast što će NLB grupa imati priliku da u tome učestvuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana