Zastarijeli redovi vožnje unose zabunu

Sanja Amidžić
Zastarijeli redovi vožnje unose zabunu

Banjaluka - Na autobuskim stajalištima već mjesecima stoje pocijepani i išarani redovi vožnje gradskog i prigradskog prevoza na kojima su stari podaci o polascima autobusa, a putnici se žale da im ovakva obavještenja samo stvaraju zabunu.

Mještanka Borika Vida Marjanović je rekla da se nedavno načekala da stigne autobus, jer je vjerovala redu vožnje koji je istaknut na stajalištu.

- Na stanici sam pogledala red vožnje, gdje je pisalo da autobus stiže za 10 minuta. Međutim, načekala sam se, jer je stigao tek za pola sata - kazala je Marjanovićeva.

Dodala je da je u povratku bila slična situacija, a na obavještenju o redu vožnje bila je nalijepljena reklama za roštiljnicu. 

Iz Gradske uprave su rekli da su u ranijem periodu redovno lijepili redove vožnje na autobuskim stajalištima ali da se to rješenje nije pokazalo kao zadovoljavajuće.

- Razlog je što su naljepnice vrlo često bile odljepljivane, išarane, zatim su druge naljepnice i reklamne poruke bile lijepljene preko njih. Nerijetko se dešavalo da se stajališna oznaka nađe na meti vandalskog ponašanja nesavjesnih pojedinaca koje ih uništavaju pa čak i otuđuju - kazali su u Gradskoj upravi.

Naglašavaju da je svako novo postavljanje naljepnica iziskivalo znatna sredstva koja su trošena iz budžeta grada.

- Prema Odluci o javnom prevozu lica u cilju što kvalitetnijeg i dostupnijeg informisanja putnika, u unutrašnjosti svakog autobusa mora biti istaknuta grafička karta sa mrežom linija i red vožnje. U narednom periodu sprovodiće se aktivnosti na iznalaženju savremenijeg sistema informisanja putnika - rekli su u Gradskoj upravi.

Dodali su da se sve promjene o redu vožnje saopštavaju najčešće putem medija, ali i postavljanjem obavještenja na autobuske stanice i u autobuse prije početka same promjene.

Iz "Central tursa" i "Autoprevoza" kažu da nisu imali žalbi od strane građana i da u svakom autobusu imaju istaknut red vožnje na linijama kojima saobraćaju.  

- Kod nas se nije mijenjao red vožnje tako da putnici već odavno znaju raspored - kazali su iz "Central tursa".

Brošure

Grad kontinuirano štampa brošuru redova vožnje gradskog i prigradskog prevoza koja se besplatno dijeli putnicima - rekli su iz Gradske uprave.

Dodaju da se redovi vožnje mogu vidjeti i na zvaničnoj internet stranici grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana