Za socijalu i vrtiće još 800.000 KM

Vesna Popović
Za socijalu i vrtiće još 800.000 KM

Banjaluka - Kolegijum Skupštine grada odlučio je u petak da se pred odbornicima na narednoj sjednici 29. januara nađe i pitanje dodjele dodatnih sredstava Centru za socijalni rad i Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Ove dvije ustanove trebalo bi da dobiju ukupno 800.000 KM da bi ispunili sve svoje obaveze za 2015. godinu.

Prema nepotvrđenim informacijama, ovaj prijedlog sadržan je u odluci o preraspodjeli sredstava u budžetu grada za 2015. godinu. Čeka se još samo zeleno svjetlo odbornika, pa da bude i realizovan!

Direktor Centra za socijalni rad Vera Sladojević je rekla da im je potrebno dodatnih 525.000 KM da bi 2015. godinu završili na nuli, odnosno ispunili sve obaveze koje imaju prema korisnicima.

- Potrebno nam je 180.000 KM za isplatu novčane pomoći, dodatka za pomoć i njegu drugog lica i jednokratne novčane pomoći - kazala je Sladojevićeva.

Navela je da im je osim toga potrebno i 345.000 KM kojima moraju platiti usluge onima koji brinu o korisnicima centra.

- To se primarno odnosi na plaćanje smještaja, kako odraslih tako i djece, u domove i ustanove, zatim na naknade za smještaj djece u hraniteljske porodice te nevladninim organizacijama koje su zadužene za rad dnevnih centara, za personalnu asistenciju, pomoć u kući i slično - rekla je Sladojevićeva.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Nataša Radulović u petak se nije javljala na telefonske pozive, pa nismo uspjeli da saznamo za šta je potreban novac u ovoj gradskoj ustanovi.

Rebalansom budžeta grada u 2015. godini Centar za socijalni rad je imao na raspolaganju 12,4 miliona KM, a za ovu godinu predviđen je 13,1 milion KM. Takođe, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje lani je od grada dobio devet miliona KM, a za ovu godinu budžetom je previđeno 9,5 miliona KM.

Potpredsjednik Skupštine grada Zdravko Josipović, ali i zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić, prisutnima su samo kratko obrazložili da je riječ o većoj sumi novca.

- Gradonačelnik Slobodan Gavranović nije mogao samostalno da odobri realokaciju ovih sredstava. Da bi taj novac bio pomjeren sa drugih stavki Zakon nalaže da to odobri Skupština grada - potvrdio je Josipović.

Dnevni red

Na kolegijumu Skupštine grada odlučeno je da bi se na narednoj sjednici trebalo da nađu 22 tačke dnevnog reda. Najviše će ih biti iz oblasti prostorno-planske dokumentacije, odnosno izmjena regulacionih planova.

Isto tako biće riječi i o nepokretnostima po zonama na teritoriji grada, kao i o prodaji garaža u ulicama Sime Matavulja i Filipa Macure.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana