Za prekvalifikacije i opremu Gradska uprava subvencioniše sa 620.000 KM

Vesna Popović
Za prekvalifikacije i opremu Gradska uprava subvencioniše sa 620.000 KM

Banjaluka - Gradska uprava je raspisala javni poziv za dodjelu 620.000 KM subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje, koje će biti raspodijeljene za nabavku mašina i opreme, uvođenje standarda i prekvalifikaciju radnika u deficitarna zanimanja. Cilj je da bude obezbijeđeno što više novih radnih mjesta.

Potvrdio je v.d. načelnika Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović i dodao da su se, za razliku od prošle godine kada je grad direktno sufinansirao troškove zapošljavanja novih radnika, ovaj put opredijelili da pomognu privrednicima da poboljšaju produktivnost i konkurentnost na tržištu.

- Za novo zapošljavanje ove godine je namijenjeno 400.000 KM. Ta sredstva neće biti potrošena na angažovanje novih radnika već će preduzeća na primjer morati dostaviti biznis plan u kojem će obrazložiti kako će kroz nabavku određene opreme, koju bi subvencionisao grad, oni biti u mogućnosti da zaposle još jednog, dva ili više radnika - kazao je Komljenović.

Dodao je da će isti princip važiti i za one kojima je potrebna sertifikacija, odnosno uvođenje novog standarda kvaliteta za firme koje se bave izvozom te za mala ili srednja preduzeća kojima je potrebna prekvalifikacija ili dokvalifikacija radnika u deficitarna zanimanja.

Kada je u pitanju samozapošljavanje, za koje je ove godine planirano 220.000 KM, Komljenović je objasnio da za taj novac mogu aplicirati preduzetnici koji su registrovali svoju djelatnost od 1. januara pa do kraja ovog konkursa, koji se završava 4. avgusta.

- I u tome se razlikuju uslovi za raspodjelu ovih sredstava u odnosu na ranije, kada su se mogli prijaviti samo oni koji su registrovali proizvodnu, zanatsku ili uslužnu djelatnost u toku konkursa - kazao je Komljenović.

U gradskoj kasi u 2017. godini za podsticaje su planirana sredstva od milion maraka, s tim da je 380.000 KM namijenjeno za isplatu druge i treće tranše podsticaja po potpisanim ugovorima iz 2016. godine, a ostatak 620.000 KM za ovu godinu.

Kriterijumi

- Nabavka mašina i alata: subvencija do 30 odsto, ne može biti veća od 30.000 KM.

 - Uvođenje standarda kvaliteta, sertifikacija: subvencija do 30 odsto, maksimalno 5.000 KM.

- Prekvalifikacija radnika za deficitarna zanimanja: subvencija do 80 odsto, ne može biti veća od 20.000 KM.

- svaki projekat će biti bodovan na osnovu djelatnosti, broja radnika koje će zaposliti te kvaliteta dostavljene prijave

Samozapošljavanje

- namijenjene su nezaposlenim sa evidencije Zavoda za zapošljavanje

- djelatnost moraju obavljati najmanje 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora za dodjelu podsticaja

- NK radnik - 3.000 KM,

- KV radnik - 4.000 KM,

- KV pripravnik - 4.500 KM

- SSS - 5.000 KM

- SSS pripravnik - 5.500 KM

- VŠS - 6.000 KM

- VŠS pripravnik - 6.500 KM

- VSS - 7.000 KM

 - VSS pripravnik - 7.500 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana