Za grad budućnosti pola miliona maraka

J. C.
Za grad budućnosti pola miliona maraka

Banjaluka - Banjaluka bi uskoro trebalo da dobije novi urbanistički plan koji će definisati viziju budućeg razvoja grada, a vrijednost raspisanog međunarodnog tendera je 500.000 KM, naveli su u Gradskoj upravi.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je rekao da je urbanistički plan strateški dokument prostornog uređenja kojim treba da budu uređeni pravci razvoja grada za narednih nekoliko decenija. Dodao je da je Savjet za izradu urbanističkog plana utvrdio smjernice kojima će ponuđač morati da se rukovodi prilikom izrade ovog dokumenta.

- Sve smjernice vode u pravcu da budući urbanistički plan prepozna Banjaluku kao regionalni centar i grad budućnosti ili, kako se to kaže, “smart citdž” i “green citdž”. Takođe, da se očuva kulturni identitet grada i planiraju novi sadržaji, privredni kapaciteti, komunalna infrastruktura, saobraćaj, turistička ponuda i drugo - kazao je Rašković.

Stari urbanistički plan, koji je do sada bio osnov za donošenje regulacionih planova, izrađen je davne 1975. godine. Tender će biti otvoren do 19. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana