Za besplatne sjemenske pakete 750 prijava, a 450 planirano

Srna
Za besplatne sjemenske pakete 750 prijava, a 450 planirano

BANjALUKA - Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka dobio je 750 prijava za dodjelu besplatnih sjemenskih paketa, što prevazilazi planiranih 450, izjavio je direktor ovog centra Draško Ilić.

On je istakao da je Banjaluka, prema raspodjeli Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, dobila 450 sjemenskih paketa za socijalno ugrožene kategorije, domaćinstva sa višečlanim porodicama i one koji su trenutno nezaposleni.

“Nama se prijavio daleko veći broj, čak i jutros zovu zainteresovani, mada je rok za prijavu istekao juče. Građani se javljaju, vjerovatno i strah od vremena pred nama mnoge tjera da sada razmišljaju da krenu sa sjetvom”, kaže Ilić.

On je naveo da je spisak od 450 lica koja su ispunila kriterijume upitnika predat resornom ministarstvu, od kojeg se očekuje da organizuje raspodjelu paketa.

Ilić je podsjetio da su se zainteresovani mogli prijaviti od 27. marta do 1. aprila, a da je uslov bio raspoloživa obradiva površina od najmanje 500 metara kvadratnih za koju je ovaj paket dovoljan.

Prema njegovim riječima, besplatni sjemenski paketi sadrže zasade mrkve, peršuna, cvekle, rotkvice, crvenog luka, krompira, karfiola, zelene salate, špinata, krastavaca, graška, pasulja, rasade paprike, paradajza i kupusa.

U paketu se nalazi i 25 kilograma đubriva tri petnaestke, 25 kilograma đubriva kan posebnog za prihranu, tri kilograma vodootopivih đubriva i jedna leđna prskalica od pet litara.

Ilić je naveo da je evidentirano i 300 lica koji bi željela da dobiju sjemenske pakete ili da im se omogući da zasiju.

“Obratićemo se resornom ministarstvu da pokušamo kroz neki drugi program da pronađemo sredstva, ukoliko to bude moguće, a na kraju i sam Centar u svom planu i programu, kao i pravilniku predviđa sufinansiranje od 60 odsto za sve sugrađane koji budu željeli nabaviti sjemenske pakete”, rekao je Ilić.

On je izrazio nadu da će se u narednom periodu naći načina da i ovim ljudima koji su se prijavili bude omogućeno da zasiju raspoložive poljoprivredne površine.

“Nadam se da će Centar u narednom periodu uz podršku grada Banjaluka, a siguran sam i resornog ministarstva, uraditi sve da se svim zainteresovanim omogući dodjela paketa kako bi sa svojim ukućanima mogao da zasadi i proizvede hranu za svoju porodicu”, rekao je Ilić.

On je izrazio nadu da će biti i onih koji će se odlučiti i na veću proizvodnju, ističući da su i za takve pripremljeni programi podrške.

“Već juče smo izvršili izmjenu plana i programa i dostavili gradu Banjaluka, a koji mora usvojiti gradski parlament. Poslali smo prijedlog novog pravilnika gradonačelniku na razmatranje i odobravanje kako bi čim dokumente dobijemo nazad mogli da krenemo sa realizacijom programa planiranih za ovu godinu u iznosu od oko jedan milion KM direktne podrške za podsticaje, plus 200.000 KM planiranih za pripremu degradiranih zemljišnih površina”, rekao je Ilić.

On je istakao da je novonastala situacija usljed epidemije virusa korona promijenila planove i programe Centra za razvoj poljoprivrede i sela, te je odlučeno da se ove godine odustane od svih velikih projekata i investicija i da se rad orijentiše na podršku proizvodnji hrane, odnosno nabavci sjemena za ratarsku i povrtlarsku proizvodnju, podršci nabavke mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana