Za bebe “iz epruvete” po 2.500 maraka

Jelena Cvijanović
Za bebe “iz epruvete” po 2.500 maraka

Banjaluka - Bračnim parovima, koji se bore sa sterilitetom, smiješi se nova nada da postanu roditelji, jer će iz gradske kase biti izdvojeno 65.000 maraka za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje.

Na njihovu radost Gradska uprava objavila je juče javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova  jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje.

- Konkurs je otvoren do 25. jula, a mogu se prijaviti žene do 42 godine sa prebivalištem na području Banjaluke, koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći kod grada - saopšteno je iz Gradske uprave.

Pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen je 2.500 KM.

Vještačka oplodnja je za Tamaru P. bila jedina nada da postane majka. Ona je kazala da ju je trnovit put, prožet dugom i iscrpljujućom borbom, na kraju ipak doveo do cilja. Ponosno gledajući u svoju trogodišnju djevojčicu danas joj mogu poteći samo suze radosnice, a tugu je ostavila iza sebe.

- Podrška i prave smjernice mogu uveliko da olakšaju ovu borbu. S druge strane, slušanjem savjeta nestručnih ljudi gubi se dragocijeno vrijeme. Suprug i ja smo tražili u svemu slamku spasa, pa smo kasnije krivili sebe što smo u 21. vijeku vjerovali u neutemeljene priče i stare “lijekove” za začeće, dok je biološki sat otkucavao. Ipak, vještačka oplodnja bila je svjetlo na kraju tunela, koje nas je obasjalo nakon trećeg pokušaja -  kazala je Tamara P. dodajući da je neopisiv osjećaj držati u rukama svoje dijete zbog čega se svaka borba isplati.

Predsjednica Udruženja “Radosnica škola za trudnice” Vlatka Bojanić ističe da je osim materijalne, parovima koji se bore sa sterilitetom potrebna i psihološka podrška.

- Potrebno je organizovati radionice sa psihologom ili psihijatrom, jer ovi parovi prolaze kroz izuzetno stresan period kada se ne ostvare kao roditelji prilikom jedne, druge i svake naredne vještačke oplodnje - kazala je ona.

Bojanićeva je kazala da je najvažnije ne odustajati od borbe.

- Potrebno je da se učlane u udruženja koja okupljaju ljude sa takvim problemom, da traže dodatne odgovore ginekologa, ne samo jednog, već više njih, te da traže nadoknade za ove intervencije - istakla je Bojanićeva.

Ona kaže da je subvencija grada iskorak naprijed, koji dodatno uliva nadu da će se začuti plač više beba.

Prijave

Iz Gradske uprave su saopštili da se prijave na konkurs sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se Odjeljenju za  obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

- Sve informacije u vezi sa konkursom mogu se dobiti kod samostalnog stručnog saradnika za zdravstvo, putem telefona broj: 051/244-444, lokal 710, ili direktno u kancelariji broj 23 - dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana