Vodu dobija 2.500 domaćinstava

Aleksandar Stojanović
Vodu dobija 2.500 domaćinstava

BANjALUKA - Izgradnja vodovodne mreže u seoskim i višim predjelima gradskih i prigradskih naselja trebalo bi da počne do kraja godine, u okviru projekta “Voda 3”, a cjelokupan posao, vrijednosti 7,8 miliona KM, biće finansiran iz grant sredstava Evropske unije.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar i dodao da će biti izgrađeno oko 60 kilometara mreže i obezbijeđeno uredno vodosnabdijevanje za oko 2.500 domaćinstava.

-  Projekat “Voda 3” biće realizovan u naseljima gdje postoje višegodišnji hronični problemi sa pritiskom i nedostatkom vode. Između ostalih, planirana je izgradnja rezervoara na Starčevici koja će vodom snabdijevati više predjele ovog naselja, Ponir, Adu, Debeljake i Potok - dodao je Bilčar.

Mještani Slavićke, Racuna i Ledenica prvi put će biti povezani na gradsku vodovodnu mrežu, a za izgradnju mreže duge 22 kilometra biće izdvojeno 2,2 miliona KM.

- Slavićka će biti povezana na “Crno vrelo”, odnosno podsistem “Zvijezda”, dok će Ledenice i Racune dobiti novi sistem. Njima je godinama obećavana izgradnja vodovodne mreže, ali poslovi nisu realizovani i stanovnici su već postali skeptični. Projekat već imamo i početak tog posla očekuje se krajem godine. U ta tri naselja vodu će dobiti oko 430 domaćinstava - istakao je Bilčar.

Pored ovih naselja, voda će stići i u Kadinu vodu, Gornje Lusiće, Paviće, Šipke, Cvijetiće i Viluse preko sistema “Banjica”.

- Takođe, biće rekonstruisan sistem Grab, a preko podsistema “Tunjice 2” bolje vodosnabdijevanje imaće naselja Dragočaj i Šargovac, Lauš, Drakulić, Priječani i Zalužani - naglasio je Bilčar.

Iako je riječ o rijetko naseljenim područjima, Bilčar kaže da je želja Gradske uprave da voda bude dostupna svim građanima na području grada.

- Ovo je sigurno jedan od najvećih projekata koji provodi ova administracija kojim rješavamo višedecenijski problem - zaključio je Bilčar.

Stabilno snabdijevanje

Složen projekat vodosnabdijevanja podijeljen je u tri faze “Voda 1, 2 i 3”, a ukupna vrijednost je 25 miliona KM, od čega se veći dio odnosi na kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i osam miliona KM donacije od Evropske unije.

- Završetkom ovih projekata, 95 odsto stanovništva imaće stabilno vodosnabdijevanje - istakli su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana