Voda stiže u sve dijelove grada

Aleksandar Stojanović
Voda stiže u sve dijelove grada

Banjaluka - Izgradnja niza vodovoda na seoskom i prigradskom području, koji će dovesti vodu u 95 odsto domaćinstava na urbanom i ruralnom dijelu grada, započeće na jesen i, prema planu, trajaće tri godine.

Projekat vrijedan oko osam miliona maraka biće finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, a kako su istakli iz Odjeljenja za komunalne poslove, najveći dio novca biće izdvojen za veliki sistem “Crno vrelo”.

- Ovaj sistem će obezbijediti vodu za 20.000 potrošača sa rubnih dijelova grada. Konkretno, u planu je gradnja podsistema “Zvijezda” prema Gornjoj Piskavici, kao i podsistema “Bronzani Majdan” - rekli su iz odjeljenja.

Dodali su da će oko 20 kilometara krakova biti izgrađeno na pravcu prema Gornjoj Piskavici, što će obezbijediti vodu za veliki broj potrošača podsistema “Zvijezda”, ali isto tako i poboljšati snabdijevanje vodom lokalnih vodovodnih sistema njihovim uključivanjem u “Crno vrelo”.

- Kada je riječ o pravcu prema Radosavskoj, gradiće se primarni cjevovod od rezervoara “Đurića glavica” do Radosavske u dužini od devet kilometara, kao i dio mreže u tom naselju kako bi se obezbijedilo redovno snabdijevanje vodom preostalog dijela domaćinstava iz tog naselja - rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove i dodali da će se u Bronzanom Majdanu  graditi rezervoar zapremine hiljadu kubika na Pilipovom brdu.

Istovremeno, biće nastavljena i izgradnja vodovodnog sistema za više dijelove naselja Česma, gdje je nedavno izgrađen veliki rezervoar četvrte visinske zone na najvišoj koti na Krčmaricama, sa dvije komore kapaciteta po 250 kubnih metara, što je jedna od najvažnijih pretpostavki za veliki vodovodni sistem Česma tri i četiri.

- Na trećoj visinskoj zoni mreža je duga 4,4 kilometra, a na četvrtoj 13 kilometara. Takođe, u ovom naselju planiran je i završetak radova na sekundarnoj mreži kod stadiona Fudbalskog kluba “Rekreativo” - zaključili su u odjeljenju.

Zeleni vir

Na jesen bi trebalo da počne i gradnja vodovoda u Zelenom viru, koji bi omogućio da se stambeni objekti druge visinske zone priključe na postojeći gradski vodovod.

- Bolje snabdijevanje vodom mogu očekivati i stanovnici Kajmakčalanske i Šumadijske ulice u Lazarevu, gdje je planirana izgradnja, odnosno proširenje postojeće javne vodovodne mreže, a predviđena je i izgradnja kolektora u Karađorđevoj ulici - saopštili su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana