Voda stiže u 300 domaćinstava u Karanovcu i Jagarama

Aleksandar Stojanović
Voda stiže u 300 domaćinstava u Karanovcu i Jagarama

Banjaluka - Višedecenijski problem snabdijevanja vodom za mještane Karanovca i Jagara biće riješen izgradnjom vodovodnog sistema “Jagare”, koji će obezbijediti vodu za više od 300 domaćinstava ovog naselja.

Tim povodom se u petak, na zvaničnom početku izgradnje ovog sistema, okupio veliki broj mještana dva prigradska naselja i predstavnika Gradske uprave.

- Izgradnja cjevovoda predstavlja jedan od najvećih infrastrukturnih poduhvata u oblasti snabdijevanja vodom u ovoj godini, a u prvoj fazi, vrijednoj 650.000 KM, biće izgrađena dva rezervoara, dvije pumpne stanice i dovodni cjevovod. Ovim projektom neće biti obuhvaćena samo naseljena mjesta u ovoj mjesnoj zajednici, nego će se sa ovog sistema vodom snabdijevati Banj brdo, Starčevica i Obilićevo - rekao je gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da je rok za izvođenje radova pet mjeseci.

Što se tiče izgradnje vodovodne mreže u mjesnim zajednicama Banjice i Rekavice, Radojičić je istakao da tender ni po treći put nije prošao.

- Još nismo dobili izvođača, iako smo sredstva obezbijedili još prošle godine. Taj kraj ima isti problem, ali nažalost, nismo imali sreće sa izborom izvođača - naveo je Radojičić.

Predsjednik mjesne zajednice Karanovac Boško Vuksan je rekao da će izgradnja vodovoda mnogo značiti za sve mještane Jagara i Karanovca, ali i Starčevice, Srpskih toplica i drugih povezanih naselja sa desne obale Vrbasa.

- Postavljanjem cjevovodne mreže biće stavljena tačka na snabdijevanje vodom na području Karanovca - istakao je Vuksan.

On je dodao da su mještani do sada u toku zimskih mjeseci koristili oborinsku vodu, a u ljetnim mjesecima vodu su dobijali samo iz cisterni koje su obezbijedili grad i civilna zaštita.

Nakon godina čekanja mještani su zadovoljni što će konačno imati vodu. Jedan od mještana Milorad Aleksić je rekao da će ovaj sistem puno značiti za ovaj kraj.

- Godinama smo čekali da nam stigne voda, a nadam se da će sada i mladi više ostajati u ovom kraju - dodao je Aleksić.

Rezervoar na Krčmaricama

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da izgradnja rezervoara na Krčmaricama ne ide planiranom dinamikom, ali treba uzeti u obzir da u zimskim mjesecima nije rađeno punim kapacitetom.

- Dolaskom toplijih mjeseci mi očekujemo intenziviranje radova, da ove godine uđemo u sljedeću fazu u Česmi tri i povezivanje ovih sistema cjevovodima - naveo je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana