Vla­da pre­uze­la 29 mi­li­ona KM du­ga To­pla­ne

Ma­ri­ja­na Miljić
Vla­da pre­uze­la 29 mi­li­ona KM du­ga To­pla­ne

Banjalu­ka - Vla­da Re­pu­bli­ke Srpske pre­uze­la je na se­be 29 mi­li­ona ma­ra­ka du­ga banjalu­čke "To­pla­ne" pre­ma "Op­ti­ma gru­pi", ko­ji će kom­pen­zo­va­ti sa ovim pre­du­ze­ćem, do­go­vo­re­no je na ju­če­rašnjem sas­tan­ku pred­sje­dni­ka RS Mi­lo­ra­da Do­di­ka i mi­nis­ta­ra u Vla­di sa gra­do­na­čel­ni­kom Banjalu­ke Igo­rom Ra­do­ji­či­ćem.

Do­dik je na­kon sas­tan­ka u banjalu­čkoj Grad­skoj upra­vi ka­zao da će na ovaj na­čin dug "To­pla­ne" bi­ti smanjen za tre­ći­nu.

- Ovaj dug Vla­da će pre­bi­ti sa "Op­ti­mom", jer to pre­du­ze­će ima odre­đe­ne oba­ve­ze pre­ma RS. Sa­gla­si­li smo se da ovaj pro­blem na ovaj na­čin bu­de ri­je­šen - ka­zao je Do­dik, ko­ji je po­držao na­mje­ru grad­skog ru­ko­vod­stva da iz­gra­di no­vu to­pla­nu.

- Ne smi­je­mo do­zvo­li­ti da po­no­vo na po­čet­ku se­zo­ne gri­janja ima­mo is­ti pro­blem. Mno­go re­pu­bli­čkih in­sti­tu­ci­ja za­vi­si od gri­janja u gra­du i to tre­ba što pri­je ri­je­ši­ti. Na po­čet­ku se­zo­ne tre­ba da ima­mo no­ve, ali i sta­re mo­gu­ćnos­ti i da njiho­vim kom­bi­no­vanjem do­bi­je­mo si­gur­no gri­janje - na­veo je Do­dik.

Na sas­tan­ku je do­go­vo­re­no i da Ka­bi­net pred­sje­dni­ka RS fi­nan­si­ra gradnju je­dnog vrti­ća u Banjalu­ci, a grad­ske vlas­ti tre­ba da odre­de lo­ka­ci­ju i ri­je­še imo­vin­sko-pra­vne odno­se i izra­de pro­je­kat.

Do­dik je na­gla­sio i da je sa­radnja grad­skih vlas­ti i re­pu­bli­čkih in­sti­tu­ci­ja va­žna za sam ra­zvoj Banjalu­ke.

- Že­li­mo da za­je­dni­čki obe­zbi­je­di­mo brže rje­ša­vanje pro­ble­ma i ti­me do­pri­ne­se­mo ubrza­nom ra­zvo­ju gra­da. Po­drža­va­mo ide­ju Ra­do­ji­či­ća da gra­du da no­vi imidž. Banjalu­ka je gla­vni grad RS i u njoj su smje­šte­ne sve va­žne in­sti­tu­ci­je - ka­zao je Do­dik.

Pod­sje­tio je da na te­ret budžeta RS bu­de re­kon­stru­isan Uni­ver­zi­tet­ski kli­ni­čki cen­tar RS i da je vri­je­dnost tog po­sla oko 200 mi­li­ona ma­ra­ka.

- Oče­ku­jem da bi po­čet­kom idu­će go­di­ne ovi ra­do­vi mo­gli bi­ti za­vrše­ni. To otva­ra mo­gu­ćnost i za grad i za Re­pu­bli­ku, da na mjes­tu gdje se sa­da na­la­ze kli­ni­ke, ko­je će bi­ti pre­seljene na Pa­pri­ko­vac, bu­de otvo­re­na je­dna atra­kti­vna zo­na ko­ju tre­ba osmi­sli­ti - re­kao je Do­dik.

Ra­do­ji­čić je Do­di­ka i mi­nis­tre upo­znao sa pri­ori­te­ti­ma grad­skih vlas­ti.

- Bi­lo je ri­je­či o me­đu­na­ro­dnom ten­de­ru za re­fi­nan­si­ranje grad­skog du­ga od 73 mi­li­ona KM, a ko­ji će bi­ti za­tvo­ren 31. mar­ta. Raz­go­va­ra­li smo i o ka­pi­tal­nim pro­je­kti­ma u snab­di­je­vanju vo­dom, ali i o dru­gim druš­tve­nim dje­la­tnos­ti­ma, gdje su na odre­đen na­čin Vla­da RS, ali i re­pu­bli­čke in­sti­tu­ci­je, ta­ko­đe uključe­ni - ka­zao je Ra­do­ji­čić.

Sas­tan­ku su pri­sus­tvo­va­li mi­nis­tri fi­nan­si­ja te pros­tor­nog ure­đenja Zo­ran Te­gel­ti­ja i Sre­bren­ka Go­lić i di­re­ktor Re­pu­bli­čke upra­ve za ge­odet­ske i imo­vin­sko-pra­vne po­slo­ve Mi­loš Komljeno­vić.

Auto­pu­te­vi

Pred­sje­dnik RS Mi­lo­rad Do­dik re­kao je da će naj­vje­ro­va­tni­je po­čet­kom idu­će go­di­ne bi­ti za­vrše­na gradnja dru­ge di­oni­ce auto­pu­ta "9. ja­nu­ar", od Banjalu­ke do Prnjavo­ra.

- Gradnja ove tra­se tre­ba­lo je da bu­de za­vrše­na kra­jem ove go­di­ne, ali smo su­oče­ni sa pro­ble­mi­ma imo­vin­sko-pra­vne pri­ro­de. U za­vršnoj smo fa­zi pre­go­vo­ra za gradnju auto­pu­ta od Banjalu­ke pre­ma Pri­je­do­ru, ali i auto­pu­ta pre­ma Mrkonjić Gra­du - ka­zao je Do­dik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana