Više prakse, bolji radnici

Aleksandar Stojanović
Više prakse, bolji radnici

Banjaluka - Zbog nedostatka kvalifikovane radne snage neophodna je što bliža saradnja obrazovanja i privrede, umrežavanje i povezivanje škole i preduzeća, zbog čega je ulaganje u dualno obrazovanje zalog za budućnost.

Zaključeno je ovo nakon zajedničke konferencije predsjednika Skupštine grada Zorana Talića sa ekspertima iz Švajcarske za ovu oblast Filipom Reberom i Edinom Dacićem. Skupu su prisustvovali i predstavnici obrazovnog sindikata, aktiva direktora srednjih i osnovnih škola, predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, te pomoćnik ministra prosvjete u Vladi Srbije Gabrijela Grujić.

Riječ je projektu koji podrazumijeva da učenici imaju što veći broj časova praktične nastave u preduzećima. Tu bi teorijska znanja iz oblasti za koju se obrazuju praktično primijenili u proizvodnom ili bilo kojem drugom procesu privređivanja.

Na konferenciji švajcarski stručnjak Filip Reber predstavio je dokument u kojem je postavio smjernice i rješenja za uspostavljanje pilot-projekta dualnog obrazovanja po uzoru na Švajcarsku.

Zoran Talić je istakao da je dokument plod razgovora, analiza i istraživanja švajcarskih stručnjaka o obrazovnom sistemu u gradu i RS.

Tajna uspjeha najvećih evropskih i svjetskih ekonomija leži upravo u dualnom obrazovanju, jer su njihova djeca na tržištu rada još od najranijih srednjoškolskih dana.

- Ovo je jedino rješenje da spriječimo odlazak mladih i povećamo zaposlenost. Ako imamo veću produktivnost radnika, to je osnov i za veće plate - rekao je privrednik i investitor Edin Dacić.

Kao jedan od nosilaca ovog sistema izdvojio se i Radnički univerzitet, čijom reformom se nastoji povećati broj kvalifikovane radne snage i veće produktivnosti radnika.

- Reformom želimo da pronađemo idealan model da iškolujemo kvalifikovane i kvalitetne kadrove - istakla je direktorica Radničkog univerziteta Bosiljka Radić.

Primjer iz Srbije

Pomoćnik ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Gabrijela Grujić izrazila je uvjerenje da Republika Srpska može ostvariti iste rezultate koji su ostvareni u Srbiji u razvoju dualnog obrazovanja.

- U Srbiji je ovaj način obrazovanja prepoznat kao način usvajanja znanja i sprovodi se na svim nivoima u srednjim školama i na fakultetima - istakla je Grujićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana