Veliki napredak Univerziteta u Banjaluci na "Vebometriks" rang-listi

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Univerzitet u Banjaluci je, prema najnovijoj "Vebometriks" rang-listi, zauzeo drugo mjesto na listi univerziteta iz BiH. Univerzitet u Banjaluci se, prema izvještaju za januar ove godine, na "Vebometriks" rang-listi nalazi na 2.649. mjestu u svijetu.

"U odnosu na izvještaj iz jula prošle godine, Univerzitet u Banjaluci je ostvario napredak za 1.194 mjesta", saopšteno je iz ovog univerziteta.

Prema izvještaju iz jula 2017. godine, Univerzitet u Banjaluci nalazio se na sedmoj poziciji univerziteta iz BiH i na 4.834. mjestu u svijetu.

Kada je riječ o BiH, ispred Univerziteta u Banjaluci nalazi se Univerzitet u Sarajevu.

"Vebometriks" lista je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti, odnosno citiranosti univerziteta širom svijeta.

To je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog instituta.

"Vebometriks" pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visokocitiranih veb-publikacija, pa do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana