Vaspitači ne mogu na kolektivni odmor

Vesna Popović
Vaspitači ne mogu na kolektivni odmor

Banjaluka - Prijedlog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje da tokom ljetnog raspusta svi vrtići budu zatvoreni 15 dana, a zaposleni dobiju kolektivni godišnji odmor nije dobio saglasnost gradskih vlasti.

Gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da bi to značilo da ljeti dvije ili više sedmica svi vrtići u gradu budu zatvoreni.

- Nismo prihvatili varijantu kolektivnog godišnjeg odmora i zatvaranja vratića jer smatramo da bi roditeljima koji rade bilo veoma teško da obezbijede drugi način zbrinjavanja djece dok su na poslu. u vezi s tim ćemo još imati ozbiljnu raspravu sa Centrom za predškolsko - rekao je Radojičić juče u pauzi zasjedanja Skupštine grada na kojoj su odbornici između ostalog razmatrali izvještaj o radu ove ustanove za 2016/2017. godinu i program rada za 2017/2018. godinu.

On je napomenuo da je s tim ciljem uz program rada za 2017/2018. godinu dodat zaključak u kojem su predložili Skupštini da prihvati program rada Centra, ali bez dijela koji se odnosi na zahtjev za kolektivni godišnji odmor.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je rekla da njihov zahtjev ima zakonsko uporište.

- Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju dozvolio je predškolskim ustanovama da mogu tražiti od osnivača da imaju kolektivni godišnji odmor u trajanju od najmanje dvije sedmice - rekla je Kurtinovićeva. 

Dodala je da su zbog toga i uputili takav prijedlog gradu.

- Sa jedne strane htjeli smo radnicima obezbijediti mogućnost da imaju godišnje odmore. Sa pedagoške tačke, djetetova pažnja, posebno u predškolskom uzrastu je kratkotrajnija, pa smo išli od toga da svakom djetetu treba odmor od bilo kakvog institucionalnog vida vaspitanja i obrazovanja - rekla je Kurtinovićeva i dodala da u okolnim  gradovima vrtići imaju kolektivne godišnje odmore.

Kada je riječ o ovoj ustanovi skupštinski Odbor za zdravstvo, školstvo i socijalnu politiku je takođe donio dodatni  zaključak.

- Izvještaji Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u budućnosti bi trebalo da sadrže dodatne informacije o neželjenim događajima koji su se u vrtićima dogodili,  u kojem obimu su bili i šta je preduzeto - kazala je predsjednik ovog odbora i odbornik SNSD-a Nevena Todorović.

Odbornici su juče takođe razmatrali i više odluka o dodjeli poslovnih prostora udruženjima i organizacijama pod posebnim uslovima.  

- Osim toga, ova administracija je prvi put ponudila osam poslovnih prostora koji idu na licitaciju u zakup pod komercijalnim uslovima. Oni se nalaze u gradskom području, na atraktivnim lokacijama  i grad može da ostvari solidne prihode ove godine - kazao je Igor Radojičić.

Toplovodna mreža

Igor Radojičić je rekao da će se narednih godina morati mnogo ulagati u rekonstrukciju toplovodne mreže, odnosno izmjenu podstanica i automatizaciju sistema.

- Grad rješava prvi problem, a to je proizvodnja toplotne energije i to kroz izgradnju novog postrojenja nakon toga ide mreža. Ovih dana je bilo nekoliko krupnih havarija na Rebrovcu i na Obilićevu, tako da su to sljedeće investicije - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana