Uskoro počinje gradnja dijela Istočnog tranzita u Banjaluci

Srna
Uskoro počinje gradnja dijela Istočnog tranzita u Banjaluci

Banjaluka - Izgradnja trase dionice banjalučkog Istočnog tranzita, od Krfske do Ulice Gavrila Principa, mogla bi da počne uskoro jer je izabran izvođač i ugovor vrijedan 1,5 miliona KM dodijeljen preduzeću “Kozaraputevi”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Nova dionica biće građena na potezu od raskrsnice sa Krfskom ulicom do stadiona Fudbalskog kluba “Naprijed”, u dužini od 285 metara, na kojem je, prema projektu, predviđena izgradnja i pješačkih i biciklističkih staza.

Prema informacijama gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve, dio radova će zahvatiti i postojeću saobraćajnicu na spoju Krfske i Kalamegdanske ulice, budući da će biti proširena jedna saobraćajna traka na starom dijelu tranzita i rehabilitovan kolovoz u dužini od 185 metara.

Nakon analize saobraćaja, biće odlučeno da li je potrebno izgraditi kružni tok na raskrsnici, te će Odjeljenje, uporedo sa radovima na izgradnji Istočnog tranzita, planirati i regulaciju saobraćaja putem kružne raskrsnice.

Preduzeće “Putevi Republike Srpske”, koje će zajedno sa gradom sufinansirati izgradnju nove dionice, uspješno je okončalo ponovljeni postupak javne nabavke za izvođača radova, nakon što je prvi tender poništen u oktobru, uz obrazloženje da su pristigle ponude bile veće od sredstava planiranih za ovaj projekat.

Grad je ispunio svoje obaveze - da riješi preostale imovinsko-pravne odnose, sačini projektnu dokumentaciju, te obezbijedi dio sredstava za izgradnju infrastrukture. 

“Krajem prošle godine očišćen je i pripremljen teren za ulazak putara u gradnju ovog pravca, koji je izuzetno značajan za saobraćajni protok u ovom dijelu grada”, navode iz Gradske uprave.

U resornom gradskom odjeljenju ističu da je za Banjaluku gradnja ove dionice izuzetno značajna zbog toga što je riječ o spoju Zapadnog i Istočnog tranzita preko novog mosta koji se gradi na lokaciji Zelenog mosta.

U odjeljenju navode da će biti napravljena obilaznica oko grada, odnosno dio saobraćaja iz pravca Mrkonjić Grada prema Čelincu i Kotor Varošu biće preusmjeren preko ove saobraćajnice, čime će se izbjeći saobraćanje vozila kroz uže gradsko jezgro.

Na osnovu sporazuma između “Puteva Republike Srpske” i grada, “Putevi” će finansirati izgradnju kolovoza, a gradska administracija je finansirala rješavanje preostalih imovinsko-pravnih poslova, te obezbijedila sredstva za izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, javne rasvjete i kišne kanalizacije.

Ovaj veliki projekt započet je sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, a aktivnosti na njegovoj gradnji oživjele su prošle godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana