U planu otvaranje Grčkog kutka u Banjaluci

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Ambasador Grčke u BiH Dimitrios Papandreu izjavio je da bi u Banjaluci trebalo da bude otvoren Grčki kutak s ciljem unapređenja obrazovne i saradnje u oblasti kulture između Republike Srpske i Grčke.

„Svrha takvog grčkog kulturnog centra bila bi i da omogući učenje grčkog jezika učenicima i studentima koji su zainteresovani za to. Takav kutak već postoji u Doboju, a uskoro će jedan biti otvoren i na Palama“, rekao je Papandreu novinarima u Banjaluci.

On je, nakon sastanka sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom, najavio da će u saradnji sa Univerzitetom od 25. do 29. maja u Banjaluci biti organizovana Nedjelja grčke kulture, u okviru koje će biti mnoštvo sadržaja za sve koji žele više da znaju o Grčkoj, njenoj istoriji i kulturi.

Prilikom posjete Univerzitetu Papandreu je uručio i donaciju od 500 knjiga na grčkom jeziku.

„Ovo je samo početak. U BiH smo dopremili 4.000 knjiga koje dalje dostavljamo centrima, za učenje grčkog jezika i širenje grčke kulture“, istakao je Papandreu.

Gajanin je zahvalio ambasadoru za značajnu donaciju literature na grčkom jeziku, ističući da će ona služiti za izučavanje grčkog jezika.

Gajanin je naglasio da će budući Grčki kutak najvjerovatnije biti smješten u okviru Filološkog fakulteta, te da će u narednom periodu preduzeti niz aktivnosti da bi bio opremljen u što skorijem periodu.

„Razgovarali smo i o intenziviranju saradnje između Univerziteta u Banjaluci i univerziteta u Grčkoj. Sa nekoliko univerziteta u Grčkoj već imamo odličnu saradnju, posebno sa Univerzitetom Makedonija i Aristotelovim univerzitetom u Solunu“, rekao je Gajanin.

On je naveo da je sa ambasadorom Grčke razgovarao i o mogućnosti da grčki svršeni srednjoškolci studiraju na Univerzitetu u Banjaluci.

„Postoje dvije opcije koje bismo mogli da im ponudimo. Prva je da studentima bude ponuđeno da na nekom od naših studijskih programa studiraju na engleskom jeziku, a druga da se studentima iz Grčke ponudi besplatno učenje srpskog jezika do nivoa B2, da bi nastavu mogli da pohađaju na uobičajen način“, rekao je Gajanin.

Gajanin je naglasio da je u prethodnom periodu značajan broj studenata iz Grčke studirao u Banjaluci, prije svega na Medicinskom fakultetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana