U gnijezdu nađu i do 300 stršljena

Aleksandar Stojanović
U gnijezdu nađu i do 300 stršljena

BANjALUKA - Stručne ekipe preduzeća “Eko-bel” imale su u posljednja tri mjeseca oko 40 intervencija uništavanja i uklanjanja košnica stršljena na području grada, a građanima poručuju da se ne suočavaju sami sa ovim opasnim insektima, jer to može imati veoma teške posljedice.

Direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar rekao je za “Glas Srpske” da se košnice najčešće pojavljuju na vikendicama, šupama i sušarama, a da u jednom gnijezdu može biti i do 300 stršljena.

- Građani često vide samo nekoliko stršljena kako ulaze u košnicu i pokušaju sami da je uklone, a onda veliki roj izleti iz gnijezda i posljedice mogu biti tragične. Savjetujemo im da to ne rade sami, već da pozovu naše stručne službe, koje će u najkraćem roku pristupiti ovom poslu - kazao je Šušnjar.

On dodaje da je procedura takva da se po skidanju košnice vrši i spaljivanje, odnosno uništavanje larve, da ne bi došlo do stvaranja novih gnijezda.

Ubodi stršljena su vrlo opasni i kod svakog čovjeka neminovno izazivaju uobičajenu reakciju, kao što je otok, crvenilo i bol na mjestu uboda. Kod pojedinih ljudi se poslije uboda javlja alergija, toksična ili neka neobična reakcija, a sve to je posljedica ubrizgavanja otrova ovog insekta, koji u ljudskom organizmu može da izazove mnogobrojne poremećaje pa i da dovede do smrtnog ishoda.

- Pravovremena reakcija i odlazak u najbližu ambulantu hitne medicinske pomoći je od najveće važnosti. U suprotnom, ishod može biti tragičan i zbog toga je važno da građani pozovu stručne službe, ako uoče njihove košnice - rekao je Šušnjar.

Nedavna tragedija u Vranjaku kod Modriče podsjetila je cijelu Srpsku kako opasan može biti ubod ovog insekta. Dvadesetsedmogodišnjeg Miroslava Vasića stršljen je napao dok je kosio, a nesrećni mladić preminuo je na putu do dobojske bolnice.

Brankica P. kaže da je nedavno, dok je sa porodicom boravila u vikendici u Priječanima, stršljen u nekoliko navrata dolazio do stola na kojem su bili hrana i piće.

- Pretpostavljam da ga je privukao miris piva i voća. Zbog bezbjednosti smo se morali skloniti u vikendicu i sačekati dok se nepozvani gost sam ne udalji - rekla je Brankica P.

Cijena

Cijena intervencije se kreće od 100 KM, pa naviše, u zavisnosti od pristupačnosti košnice i količine sredstava koje se koriste pri uklanjanju.

- Naši radnici imaju dugogodišnje iskustvo na ovim poslovima i za 20 godina, na sreću, nije bilo nikakvih problema. Osim toga, koristimo i najbolja hemijska sredstva za omamljivanje ovih insekata - istakao je Vladimir Šušnjar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana