U Centru za obrazovanje odraslih upisali 14. generaciju polaznika: Najtraženija zanimanja CNC operater i daktilograf

Jelena Stojišić
U Centru za obrazovanje odraslih upisali 14. generaciju polaznika: Najtraženija zanimanja CNC operater i daktilograf

BANjALUKA - Tehničar drumskog saobraćaja, ekonomski tehničar, tehničar računarstva i tehničar elektroenergetike zanimanja su koja privlače najveći broj kandidata u Centru za obrazovanje odraslih u okviru formalne edukacije, dok je od programa obuke najveća zainteresovanost za operatera na CNC mašinama. Među kursevima najtraženiji su daktilografski i informatički, ali i kurs modnog dizajna za najmlađe.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” direktorica Centra Suzana Kusovac Sladoje i dodala da je otvoren konkurs za upis na programe srednjoškolskog obrazovanja odraslih.

- U toku godine imamo četiri upisna roka, a u septembru je krenula 14. generacija polaznika. Što se tiče formalnog obrazovanja, imali smo 55 polaznika, a u okviru neformalnog 65 - kazala je Kusovac Sladoje.

Dodala je da su kursevi neformalnog obrazovanja prilagođeni zahtjevima tržišta rada.

- Među najtraženijim je daktilografski kurs, ali i kurs modnog dizajna za najmlađe, informatički kursevi iz programiranja za učenike i potrebe poslodavaca, te kursevi stranih jezika, od kojih u ponudi imamo njemački, engleski, italijanski i ruski - rekla je Kusovac Sladoje.

Dodala je da su jedini koji nude program osnovnog obrazovanja.

- Imamo veliki broj sugrađana koji nemaju završenu osnovnu školu. Samo na području banjalučke regije je više od 6.000 osoba koje imaju potrebu za osnovnim obrazovanjem - istakla je Kusovac Sladoje.

Pojasnila je da su uslovljeni utvrđenim brojem polaznika koje je propisalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Centar je okupio veći broj saradnika i predavača andragoškog obrazovanja, te i dalje teži da sačini tim saradnika gdje će se u jednoj grupi nalaziti svi koji imaju nemjerljivo iskustvo rada u praksi. Imamo potpisane ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa Elektrotehničkim i Šumarskim fakultetom, te saradnju sa Centrom za socijalni rad kroz projekat “Spasimo djecu” (Save the Children), a odnosi se na mogućnost jačanja konkurentnosti na tržištu rada korisnika Centra za socijalni rad - kazala je Kusovac Sladoje. Dodala je da je pravo na obrazovanje univerzalno, što znači da kvalitetno i savremeno obrazovanje treba da bude dostupno svim stanovnicima.

Zakon

Suzana Kusovac Sladoje je pojasnila da bi izmjenom Zakona o obrazovanju odraslih svi centri imali finansijsku štetu, te je nacrt prihvaćen sa sugestijama koje idu u korist centara koji su već registrovani za pružanje usluge formalnog obrazovanja.

- Podržavamo novi nacrt zakona, ali ne može i ne smije biti štetan za rad centara čija je primarna djelatnost formalno obrazovanje - kazala je Kusovac Sladoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana