Talić: Iduća godina biće u znaku lokalnih izbora

ELTA TV
Talić: Iduća godina biće u znaku lokalnih izbora

Godina na izmaku bila je izuzetno uspješna! To pokazuju svi parametri koji se tiču rada Gradske uprave i Skupštine grada Banjaluka, kazao je gostoujući u emisiji Banjalučka hronika, Zoran Talić, predsjednik gradskog parlamenta navodeći da je u godini na izmaku održano

10 skupštinskih zasjedanja, što kako kaže, sasvim dovoljno govori o dinacimi rada prvog čovjeka Banjaluke i cijele Gradske uprave.

„Dosta kvalitetnih projekata na teritoriji grada Banjaluka smo imali u prethodnoj godini. Radujemo se naradnoj, 2020. godini. Bilo je i žučnih i burnih rasprava, ali Skupština i jeste mjesto gdje treba da se sučeljavjau različita mišljenja. Meni je drago što mi u Skupštini imamo različita mišljenja i stavova. Drago mi je što nije bilo incidenata i što su se odbornici pridržavali svih naših akata, te mislim da smo našim različitim stavovima i razmišljanjima doprinjeli još kvalitetnijim odlukama. Mislim da ćemo to nastaviti i u narednom vremenskom periodu. Sa druge strane, mislim da je Gradska uprava uradila dosta dobar posao. Puno je projekata pokrenuto, i mislim da se to u gradu osjeti. Ti projekti su ušli u sve sfere života – i kroz društvene, kroz privredne, razvojne, finansijske sfere. Dosta stvari je urađeno, posebno u saobraćajnoj i komunalnoj infrastrukturi “, kaže Talić.

Pred odbornicima su se tokom ove godine, našle i neke teme koje nisu bile planirane, a o kojima se raspravljalo upravo na insistiranje prvog čovjeka gradskog parlamenta. To se prvenstveno odnosi na slučaj Piralen.

„Bilo je bitno i zbog odbornika, sa jedne strane, te građana sa druge strane, da se upoznaju sa stanjem koje se dešava u Poslovnoj zoni u Incelu. Kada se desio taj ekoliški incident, ja sam zakazao kolegijum Skupštine grada, gdje smo svi jednoglasno, predstavnici pozicije i opozicije, usvojili jedan zaključak a to je da se održi sjednica Skupštine grada čim se odrade određene analize, ispitivanja samog zemljišta u Incelu, te da se dostavi ta kompletna informacija sa koracima šta dalje raditi, odnosno sa mjerama kako dalje postupti kada je u pitanju kontiminirano zemljište u Incelu. Poslije sjednice kolegijuma, uputio sam dopis Odjeljenju za inspekcijske poslove, gdje sam od njih zatražio preeliminarnu informaciju – šta je to do sada uradilo Odjeljenje za inspekcijske poslove, kako bih svim odbornicima dostavio kako bi bili upoznate. Početkom juna mjeseca, skupštinski odbornici su imali tu informaciju od strane Odjeljenja. Nadam se da će ekspertski tim i svi oni koji su se aktivno uključili po pitanju same situacije u Incelu da će naći određene modalitete rješenja, da će izaći pred građane. Po pitanju preduzetih mjera, javnost se mora obavijestiti”, navodi Talić. 

„Kao domaćin, uvijek gledate da sačuvate sve u „svojoj kući”, pa je nije ni čudno što sam se od početka svog mandata, na prvom mjestu zalagao za očuvanje gradske imovine” kazao je gostujući u Banjalučkoj hronici Zoran Talić dodajući da je i ova Gradska uprava zauzela jasne kurseve, tako da imate vidljive  epiloge kada je u pitanju sama imovina grada.  „Dobili smo već određene sporove kada je u pitanju zemljište kod Stare autobuske stanice, zemljište Poljoprivredne škole, Radničkog univerziteta, Sokolskog doma”, dodaje  Talić.

Nova funkcija Radničkog univerziteta nešto je na šta se čekalo godinama, kaže prvi čovjek gradskog parlamenta. Danas je to Centar za obrazovanje odraslih Banjaluka.

„Susreli smo se sa dosta loših stvari unutar Radničkog univerziteta, a to prvenstveno mislim na finansijsku prirodu, gdje smo od prethodnog menadžmenta imali dosta neriješenih stvari, naročito kada su u pitanju finansijske stvari – neisplaćene plate, doprinosi. Bilo je tu i nezakonitih radnji.  Sada je situacija takva da smo na pola puta rješavanja svih tih problema koje sada imamo unutar Radničkog univerziteta, dakle još ih dosta ima, ali ukoliko se nastavi jasnija dinamika, ulaganja grada prema Centru za obrazovanje odraslih, doći ćemo u situaciju da tu ustanovu uspostavimo kako smo svi i zamislili, te da to bude jedan Centar koji će isključivo poslužiti privrednicima da mogu osposobe radnike za svoje potrebe, a sa druge strane i za naše sugrađane, koji se mogu prekvalifikovati, osposobiti za nova tržišta rada”, navodi Talić.

Govoreći o lokalnim izborima 2020. godine, Talić je istakao da će Poligraf, na čijem je on čelu, izaći samostalno na izbore, a kao kandidata za gradonačelnika će podržati Igora Radojičića.

„Mislim da ćemo napraviti dobar rezultat. To govorim na osnovu svakodnevnog rada sa našim sugrađanima. Svaki dan, ljudi se interesuju za Poligraf – zovu nas, žele da postanu dio Poligrafa i da daju svoj doprinos. Partija smo koja se najviše interesuje za probleme naših sugrađana. Opredijelili smo se da budemo u direktnoj komunikaciji sa njima. Ubijeđen sam da će Poligraf napraviti jedan dobar rezultat na predstojećim izborima. Možda jesmo mlada stranaka, ali u našoj stranci ima puno mladih osoba koji su već dali svoj doprinos i daju svakodnevno svoj doprinos u određenim građanskim aktivnostim. Društveno su odgovorni, stručni, kompetentni. Na izbore ćemo izaći samostalno kao lista. Poligraf će imati svoje kandidate za odbornike. Za 2020. godinu imaćemo dobre kandidate koji mogu da iznesu dobre projekte. Podržaćemo Igora Radojičića. Smatram da je gospodin Radojić u poslednje tri godine dosta dobro radio, kvalitetan posao je odradio u gradu. Dosta kvalitetnih projekata je ponudio. Smatram da on treba da bude ponovo gradonačelnik imaće podršku naše stranke – Poligrafa”, zaključuje Zoran Talić gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana