Taksisti ne bježe od polaganja ispita

Ivana Kardum
Taksisti ne bježe od polaganja ispita

Banjaluka - Prijedlog odluke o polaganju ispita iz poznavanja kulturnih, privrednih, saobraćajnih, turističkih i drugih znamenitosti grada dobio je zeleno svjetlo banjalučkih taksista.

Prema njihovim riječima, odluka o kojoj će odbornici raspravljati 26. decembra na sjednici Skupštine grada ne predstavlja nikakav bauk.   

- Smatramo da je ovo dobra odluka i čekamo da stupi na snagu. Poznavanje svih dijelova grada, što uključuje ulice, spomenike, ustanove, ali i ostale značajnije objekte je u opisu posla svih taksista. Tako da osobe koje žele da im ovo bude profesija prvo moraju proći osnovne testove poznavanja grada - rekao je predsjednik Udruženja “Banjalučki taksi” Dragan Purišić.

Provjera znanja trebalo bi da zaobiđe samo one koji su taksirali najmanje pet godina, jer se smatra da su se za to vrijeme upoznali sa gotovo svim lokacijama u gradu.

Planirano je da ispit obuhvati i propise koji regulišu taksi prevoz u gradu. Program i cijenu polaganja ispita donijeće gradonačelnik na prijedlog nadležnog odjeljenja, dok će se ispit polagati pred komisijom.

Kada je riječ o naplati usluga, prijedlogom odluke je precizirano da je taksista dužan da odredi približnu cijenu prevoza i prije početka vožnje, ako to putnik zahtijeva. Purišić tvrdi da im ni ova stavka neće predstavljati problem, jer mnoge njegove kolege tako rade.

- Već praktikujemo ovo pravilo. Putnik može pitati vozača za približnu cijenu usluge, a to se obično odnosi na udaljenost veću od 25 kilometara. Takođe, ukoliko se putuje na manje udaljene lokacije, pored uključenog taksimetra, vozač je dužan da odgovori na pitanje putnika o približnoj cijeni prevoza - dodaje Purišić.

U dokumentu je navedeno i nekoliko prava i obaveza prevoznika, ali i putnika. Između ostalog, navodi se da taksista treba da čeka najavljenog putnika najmanje pet minuta.

- Na telefonski poziv putnika taksi udruženje je dužno da odmah uputi slobodno vozilo bez postavljanja pitanja putniku o relaciji putovanja - navedeno je u prijedlogu odluke.

Propisano je i da vozači moraju biti uredni i čisti, kao i da ne mogu voziti u bermudama, šortsu, trenerci, majici bez rukava, niti u papučama ili japankama. Za prekršaje su predviđene i kazne, pa će tako, na primjer, kaznom od 400 do 1.000 KM kazniti taksi udruženje koje u u noćnim časovima, od 22 do šest časova, ne obezbijedi dovoljan broj automobila, a najmanje 15 odsto od ukupnog broja taksi vozila.

U prijedlogu odluke navodi se da taksista treba putnika da preveze najkraćim putem do odredišta, kao i da u slobodno vozilo primi svakog putnika, izuzev pijanih ili drogiranih, te osoba sa izuzetno zaprljanom odjećom.

Građani

Građani podržavaju prijedlog da se u taksi prevoz uvede više reda, jer kako ističu, nije rijetkost da za neke dijelove grada od dispečera dobiju odgovor da nema slobodnog vozila.

- Osim toga, čuo sam da su sugrađani imali negativna iskustva sa pojedinim taksistima, pogotovo sa onima što rade na crno, koji papreno naplate svaku vožnju - rekao je korisnik taksi usluga Milan Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana