Sve spremno za jubilarno “Zimsko prelo” u Gornjoj Piskavici

Miloš Vasiljević
Sve spremno za jubilarno “Zimsko prelo” u Gornjoj Piskavici

Živopisni krajolik Gornje Piskavice sinonim je za njegovanje običaja, narodne igre i pjesme, a 20. jubilarno “Zimskom prelo”, koje će biti održano sutra, u ovom potkozarskom selu dočekuju spremno i sa novom binom.

Sportske igre, potezanje konopca, bacanje kamena s ramena, skok udalj, scenski prikaz u izvođenju KUD-a “Piskavica”, samo je dio bogatog programa koji će biti upriličen. Osim u viteškim disciplinama, posjetioci će uživati u bogatim kulturno-sportskim događajima koji ovu manifestaciju čine jedinstvenom.

Uz igru i pjesmu publika će imati priliku da osjeti i čari domaće kuhinje. Za sve prisutne biće pripremljen pasulj, specijalitet po kojem je, između ostalog, ovaj kraj prepoznatljiv, a neće izostati ni čašica domaće rakije, kao što dolikuje dobrim domaćinima. Predsjednik Savjeta mjesne zajednica Gornja Piskavica Goran Knežević rekao je za “Glas Srpske” da će biti nagrađen najbolji domaćin, voćar i ratar.

 - Dugogodišnja želja  mještana bila je bina i napokon se ispunila. Borili smo se da nađemo ranije drugu binu, rasvjetu, sve nas je to puno koštalo. Obećanje je ispoštovano od strane grada, a novac koji smo davali za binu preusmjerićemo na druge manifestacije. Bina neće samo biti značajna za ovu manifestaciju, poslužiće i KUD-u “Piskavica” i prilikom drugih  sličnih okupljanja - rekao je Knežević.

Kako kaže, ovo jubilarno zimsko prelo biće posebno po mnogo čemu.

 - Običaje koje su nam ostavili pradjedovi nastavljamo gajiti i prikazati nadolazećim pokoljenjima. Cilj je da svim generacijama bude interesantno, od najmlađih do onih najstarijih - rekao je Knežević te dodao da će nastupiti krajiška grupa “Sinovi Manjače” i pjevač Rade Jorović.

Do sada su bili gotovo pa nemogući uslovi za igru i pjesmu na “Zimskom prelu”, priča za “Glas” sekretar KUD-a “Piskavica” Mirko Arambašić ističući da će nova bina trajno riješiti ovaj problem.

- Imaćemo sada sve uslove za izvođenje programa, uz to biće smanjeni troškovi, jer smo do sada bili primorani da iznajmljujemo binu i ozvučenje - rekao je Arambašić.

On je kazao da je nosilac kulturnog dijela programa KUD “Piskavica” i dodao da su folkloraši proslavili Piskavicu širom svijeta.

- Prikazaćemo scenski prikaz prela koje će trajati i poslije scene, jer cilj nam je da sve bude u duhu prela, a tu će biti i dvije koreografije. Kao i do sada trudićemo se da kulturni dio držimo na nivou kakav i zaslužuje ova manifestacija - kazao je Arambašić.

Podsjećamo, gradonačelnik Draško Stanivuković prilikom gradnje bine obišao je radove u Gornjoj Piskavici, te je tom prilikom poručio kako je “Zimsko prelo” manifestacija od velikog značaja za naš grad, koja svjedoči o tome kako čuvamo tradiciju i običaje.

Podrška Stanivukovića i Đajića

Goran Knežević naglašava da u ovoj mjesnoj zajednici čine sve da zadrže mlade. Kako kaže, godinama unazad radili su na poboljšanju infrastrukture, modernizaciji puteva, igralištima i na tome ne žele stati.

 - Osim bine, imamo obećanje gradonačelnika Draška Stanivukovića da će biti asfaltiran i pristup Društvenom domu. Osim toga, puno je prijatelja koji su godinama unazad pomagali naš kraj, a tu se izdvajaju donacije direktora UKC-a Vlade Đajića koji nam je uvijek na usluzi - rekao je Knežević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana