Sve češći slučajevi ostavljana otpada pored kontejnera, niču divlje deponije

Nevena Bunić
Sve češći slučajevi ostavljana otpada pored kontejnera, niču divlje deponije

Banjaluka - Odlaganje krupnog otpada pored kontejnera i stvaranje divljih deponija zbog nesavjesnih pojedinaca sve je češća pojava na području grada.

Izjavio je to juče v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

- Najnoviji problemi sa smećem zabilježeni su juče u Gundulićevoj i u ulici Vase Pelagića. Nesavjesni pojedinci često izbacuju stari namještaj i ostavljaju ga pored kontejnera. Umjesto da odvezu otpad na regionalnu deponiju u Ramiće ili pozovu firmu koja će to učiniti, oni ga bacaju gdje mu nije mjesto. Takvim postupcima stvaraju divlje deponije i šalju lošu sliku i narušavaju ugled Banjaluke kao čistog grada - kazao je Bilčar.

Istakao je da se za uklanjanje krupnog otpada, koji nije obaveza grada, izdvaja znatan novac, umjesto da bude uložen u aktivnosti koje bi poboljšale uslove života svih građana.

- Upravo s namjerom da građanima olakšamo da se riješe starog namještaja, pokvarenih aparata i drugog krupnog smeća, dva puta godišnje organizujemo akciju uređenja grada, u proljeće i jesen. Tada sugrađane pozivamo i motivišemo da uređuju dvorišta i životne prostore i da iznesu krupni otpad, za koji grad plati odvoz - rekao je Bilčar.

Prema odluci o komunalnom redu, kazna za nepropisno odlaganje otpada za fizička lica je 100, a za pravna 500 KM.

- Do sada je bio neznatan broj kazni za nepropisno odlaganje otpada, jer rijetko ko želi da prijavi onog ko baca smeće mimo propisa. Tako je od početka godine kažnjeno šest fizičkih i dva pravna lica - istakao je Bilčar.

On je apelovao na stanovnike da sav otpad koji nije kućni zbrinjavaju na propisan način.

- Takođe ističemo da komunalnoj policiji treba da budu prijavljeni slučajevi nepropisnog odlaganja smeća, da bi počinioci  bili otkriveni i kažnjeni - zaključio je Bilčar.

Komunalna policija svakodnevno kontroliše odlaganje otpada i, ukoliko uoči smeće ostavljeno mimo kontejnera, angažuje gradsku "Čistoću". U njoj ističu da skoro nema područja u gradu na kojem nisu zatekli ovu pojavu.

- Gotovo svakodnevno nesavjesni grđani iznose kabasti otpad, pa i građevinski, bacaju ga pored kontejnera ili stvaraju divlje deponije - rekli su u ovom preduzeću.

Obilićevo

Stanovnici u ulici Patrijarha Arsenija Čarnojevića u Obilićevu nedavno su se žalili na divlju deponiju koja je stvorena na mjestu na kojem je nekada bio kontejner.

- Kontejner je uklonjen na zahtjev građana, jer im je smetao. On će biti vraćen kada se stanovnici pismenim zahtjevom obrate našem odjeljenju i ponude zamjensku lokaciju koja njima odgovara i koja ispunjava niz uslova - da je na javnoj površini, da ne ometa prilaze i slično - rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana