Svaka druga zgrada u Banjaluci bez zaštite od vatre

Danijela Stokanić
Svaka druga zgrada u Banjaluci bez zaštite od vatre

Banjaluka - Od 1.322 pregledana stambena objekta njih oko 50 odsto nema kompletnu protivpožarnu opremu.

Kako su nam objasnili u Odsjeku za Civilnu zaštitu grada, protivpožarna oprema su aparati za gašenje vatre i instalirani unutrašnji hidranti.

Prema podacima tog odsjeka, od broja pregledanih stambenih objekata njih 607 posjeduje aparate za početno gašenje požara i 922 instalirani unutrašnji hidrant.

- Posjedovanje aparata za početno gašenje požara obavezno je u svim subjektima koji su izloženi opasnostima od izbijanja požara - rekao je šef ovog odsjeka Željko Katić i dodao da se hidrofori ugrađuju isključivo u visokospratnice, odnosno stambene objekte više od 22 metra.

Prema njegovim riječima, zaštita od požara u stambenim objektima je iz godine u godinu sve bolja, jer se vrše redovni, vanredni i kontrolni pregledi pomenutih objekata u kontinuitetu svakog dana.

- Vatrogasna jedinica grada lani je imala 55 intervencija na stambenim objektima, dok je za prvih devet mjeseci ove godine za 15 manje - kazao je Katić.

Katić je istakao da blagovremenom reakcijom lica koja se zateknu u blizini požara i adekvatnim rukovanjem sredstvima i protivpožarnom opremom požar mogu uspješno ugasiti.

- Kompletna ispravna protivpožarna oprema u stambenim objektima u slučaju intervencija uveliko može pomoći u gašenju požara - naglasio je Katić i dodao da je obaveza svakog građanina koji primijeti vatru i da gasi požar.

Predsjednik ZEV-a u ulici Prve krajiške brigade na Starčevici Milorad Arlov kaže da ova zgrada nema unutrašnji hidrant, jer je izgrađena prije više od 30 godina.

- Hidrante imamo van zgrade, na ulici. Iz tog razloga smo bili prisiljeni da za zgradu od deset hodnika i 40 stanova kupimo deset protivpožarnih aparata. Servisiramo ih dva puta godišnje, što nam je trošak - rekao je Arlov.

Ostoja Radujković živi u poprilično staroj višespratnici u naselju Borik i kaže da su ormarići, gdje bi trebalo da se čuva hidrantska oprema, prazni.

- Imali smo i protivpožarne aparate, ali su nestali, jer ulazna vrata i poslije ponoći često ostanu otključana pa svako može ulaziti - rekao je Radujković.

Alarm

Vedrana Marković, koja živi u novoj zgradi u naselju Lauš, ističe da se, iako imaju kompletnu protivpožarnu opremu i alarmni sistem, ne osjeća bezbjedno.

- Protivpožarni alarm se nedavno aktivirao u ponoć i sve stanare digao na noge. Bio je opšti haos! Svi su izašli, ali na kraju se ispostavilo da je bila lažna uzbuna. Vatre nigdje nije bilo - ispričala je Markovićeva i dodala da se alarm nije mogao iz čista mira aktivirati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana