Subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta želi 186 poljoprivrednika

Srna
Subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta želi 186 poljoprivrednika

Banjaluka - Za subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta na području Banjaluke prijavilo se 186 kandidata iz 25 mjesnih zajednica, a za ovu vrstu pomoći poljoprivrednicima obezbijeđeno je 200.000 KM, kažu u Centru za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka.

Sredstva za ovu vrstu subvencija poljoprivredi prikupljena su na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i biće iskorištena za sufinansiranje projekata čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.

Kako su naveli iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela, osnovni ciljevi dodjele ovih subvencija su povećanje oraničnih površina i privođenje kulturi, kroz mjere osposobljavanja i uređenja poljoprivrednog zemljišta koje je degradirano, zapušteno, lošijeg kvaliteta ili neplodno.

Cilj subvencija je i popravka i poboljšanje plodnosti zemljišta, sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta i sprovođenje postupka komasacije.

Maksimalna sredstva koja mogu da se dobiju po osnovu javnog poziva utvrđuju se u visini 60 odsto od vrijednosti projekta i ne mogu biti veća od 5.000 KM po projektu.

Minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja mora biti obuhvaćena ovim mjerama je jedan, a maksimalna pet hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana