“Štimaju” semafore za brži protok vozila

M. V.
“Štimaju” semafore za brži protok vozila

Banjaluka - Zbog bolje saobraćajne protočnosti i smanjenja vremenskih gubitaka i čekanja, u narednih mjesec dana biće korigovan rad semafora na određenom broju raskrsnica u gradu.

Kako su naveli u nadležnom Odjeljenju za saobraćaj i puteve, planirano je da se koriguje rad semaforskih uređaja kod Gimnazije, a nakon toga i uređaja na zapadnom tranzitu.

Istakli su da je prije početka ovih aktivnosti, u proteklom periodu urađena analiza u vidu brojanja saobraćaja i utvrđivanja saobraćajnog opterećenja i strukture saobraćajnog toka na navedenim lokacijama.

- Korekcija rada semafora kod Gimnazije planirana je za danas nakon čega će se pratiti stanje na terenu, te po potrebi uraditi dodatne sitnije korekcije - naglasili su u resornom odjeljenju.

Naveli su da je analiza na ovoj raskrsnici pokazala da postoji veliki broj vozača koji skreću lijevo iz smjera zapadnog tranzita (kružnog toka), kao i iz ulice Jovana Dučića ka gradu, a što prouzrokuje negativan uticaj na saobraćajni protok odnosno na odvijanje saobraćaja.

- Iz tog razloga je napravljena smaknuta faza, na način da ova vozila dobijaju zeleno svjetlo, odnosno slobodan prolaz, 10 sekundi duže u odnosu na vozila na istom pravcu koja im dolaze u susret. Takođe, na osnovu utvrđenog saobraćajnog opterećenja određene su nove dužine trajanja zelenog svjetla na svim prilazima - pojasnili su iz nadležnog odjeljenja.

Nakon korekcije rada semafora kod Gimnazije, uslijediće korekcije rada semaforskih uređaja na zapadnom tranzitu, od skretanja za Šargovac do ulice Ranka Šipke, uključujući i ove raskrsnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana