Stanovnike dijela Čokorskih polja muči žeđ cijelog ljeta

Nevena Bunić
Stanovnike dijela Čokorskih polja muči žeđ cijelog ljeta

Banjaluka - Mještani zaseoka Macanovići u mjesnoj zajednici Čokorska polja godinama muku muče sa nestašicom vode tokom ljeta jer nema dotoka sa lokalnog izvorišta koje koriste. Rješenje vide u izgradnji i priključenju vodovodne mreže na susjedna izvorišta.

Svakog ljeta 42 domaćinstva imaju iste muke.

- Već osam godina proživljavamo istu agoniju. Imamo stari vodovod koji više nije u funkciji i povezan je na lokalno izvorište Macanovića vrelo. Svaka tri-četiri dana dođe voda na sat, sat i po. Tražimo da bude izgrađena vodovodna mreža i priključak na izvorište Subotica, i to je samo nekih 850 metara. To bi koštalo nekoliko hiljada maraka i riješilo bi sve naše muke. Ovo je zaista sramota, da se u 21. vijeku snalazimo za vodu - kazao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Čokorska polja Boban Kosić.

Nebojša Macanović, koji u ovom zaseoku ima vikendicu, kaže da postoji opcija da se mještani priključe na dva izvorišta.

- Izvorišta Subotica i Antića vrelo su nam nadohvat ruke, i nisu potrebna nikakva milionska ulaganja da bi se riješilo snabdijevanje mještana vodom. Potrebno je samo da se postojeća stara vodovodna mreža priključi na cjevovod sa susjednih izvorišta - rekao je Macanović.

U Centru za razvoj poljoprivrede i sela kažu da vodovod koji već postoji u ovom zaseoku nije u njihovoj nadležnosti, a da će mještani dobiti vodu kada bude izgrađena vodovodna mreža sa sistema Crno vrelo.

- Antića vrelo kojim mi rukovodimo je predviđeno za određeni broj domaćinstava i trenutno ne može da pokrije više korisnika. Planirana je izgradnja i proširenje vodovodne mreže sa rezervoara Crno vrelo, na koju bi se integrisalo i Antića vrelo. Tada će se proširiti konzumno područje, pa bi stanovnici tada mogli da se priključe na ovo izvorište - kazali su u Centru za razvoj sela.

U Gradskoj upravi potvrdili su da će Macanovići morati da sačekaju rješenje problema snabdijevanja vodom.

- Nije predviđeno proširenje vodovodne mreže u ovom zaseoku dok se sistem Antića vrelo ne integriše u sistem Crnog vrela, za šta je i urađen projekat dovodnog cjevovoda. To nije planirano u ovoj godini - rekli su u Gradskoj upravi.

"Vodovod"

U preduzeću "Vodovod" kažu da su projektovali 1.000 metara vodovodne mreže za zaselak Macanovići, što su finansirali vlastitim sredstvima. Objasnili da je za rješenje ovog problema mještana potrebna veća investicija.

- Stanovnici ovog sela nemaju vodu jer nije bilo padavina tokom ljeta, a kapacitet privatnog izvorišta koje oni koriste zavisi od hidroloških uslova. Grad je zadužen za finansiranje izgradnje, a mi za upravljanje i održavanje vodovoda. Potrebno je postaviti 3.000 metara mreže, pa će izgradnja ovih cjevovoda doći na red kada budu obezbijeđena novčana sredstva za ovu namjenu - rekli su u "Vodovodu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana