Stanovnici Priječana strahuju od novih kiša

Jasmina Salopek
Stanovnici Priječana strahuju od novih kiša
Foto: Dražan Pozderović | Stanovnici Priječana strahuju od novih kiša

BANjALUKA – Obilne padavine koje su sinoć pogodile Banjaluku i okolna naselja, dovele su do izlivanja fekalnih i oborinskih voda u Priječanima zbog čega je oko 20 kuća bilo odvojeno od ostatka naselja, a danas je uslijedilo čišćenje odvoda i kanalizacija.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani David Ponorac rekao je za „Glas Srpske” da je stanje za sada stabilno, ali da svi strahuju od novih padavina.

- Za sada niko nije ugrožen. Ni bujični ni slivni kanali nam nisu uređeni da mogu podnijeti jednu jaku kašu, a kamoli više njih – kaže Ponorac.

Danas su, kako kaže, u naselje došli izvođači radova, tačnije firme koje imaju ugovore sa gradom.

-Na terenu je gradska „Čistoća“ koja je došla sa mašinom za odčepljavanje kanala, a očekujemo i da će doći i vatrogasci sa pumpom za ispumpavanje poplavljenih mjera i civilna zaštita– ističe on.

Poplavljeno naselje sinoć je posjetio i gradonačelnik Draško Stanivuković koji im je, kako saznajemo, obećao da će stanje biti popravljeno, odnosno preduzete odgovarajuće mjere kako se ne bi ponovila ovakva situacija.

Šteta koja je nanesena izlivanjem fekalija je velika, a zbog same situacije, potrebna je jaka dezinfekcija poplavljenih mjesta.

Mještani ovog naselja, ogorčeni situacijom, rekli su da se plaše novih kiša, te da će, prateći vremensku prognozu, imati mnogo neprospavanih dana.

Vukadin Korica za je rekao da je voda, nakon jakog pljuska praćenog vjetrom i grmljavinama odnijela uglavnom šljunak sa makadamskih puteva.

- Nemamo sređene kanalizacione odvode. Zatrpani su raznim smećem, zbog čega su se začepili i došlo je do izlivanja na put – rekao je Korica.

Dodajući da za života ne pamti takav pljusak.

- Ako kiša nastavi da pada u ovako velikim količinama, biće strašno za narod koji je ispod puta, jer zemlja više ne može upijati vodu. Mi koji smo na brdu nekako se i borimo – naveo  je Korica.

Njegov komšija Milorad Jovanović rekao je da je šteta nemjerljiva, te da se voda ulila u pomoćne objekte i štalu .

- Voda mi je ušla u garažu gdje sam držao alat i još neke stvari iz kuće. Sve je potopljeno, voda je ušla i u pomoćne objekte, po ko zna koji put. U štali sam imao dvoje prasića koji su se udavili u vodi - priča Jovanović.

Voda je, kako kažem potopila i njivu te uništila oko 30 dunuma kukuruza koji su bili posađeni.

- Ne vrijedi se više nervirati. Bude čovjeku teško kada vidi da stalno gubi nešto što je svojim rukama stvorio. Čas udari kiša i pljusak, čas suša – priča kroz suze Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana