Stanivuković se zatvorio u vatrogasno vozilo, građani ne daju zemljište „Autoprevozu” ( FOTO; VIDEO)

Jana Kezić
Foto: J. Kezić

BANjALUKA - Brojni građani već dva sata su okupljeni na parkingu Stare autobuske stanice u Banjaluci zbog zakazanog prinudnog izvršenja i uvođenja “Autoprevoza” u posjed ovog zemljišta. Njih je tu pozvao gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je nakon šetnje i govora ušao u vozilo Vatrogasno- spasilačke brigade Banjaluka koje se nalazi na parkingu, te ga je preparkirao kod ulaza na parking.

Rekao je da neće otići sa parkinga do 19 časova i pozvao narod da tada dođe na Staru autobusku stanicu.

Pozvao je sudskog izvršitelja da odustane od izuzimanja zemljišta.

-Odustanite, neće se završiti dobro - kazao je Stanivuković koji je ušao u  vatrogasno vozilo i rekao da će tu ostati do kraja.

Građane je pozvao da postupe po savjesti i sami odluče da li treba da ostanu do kraja ili da idu.

FOTO: Capital.ba

Tvrdi da nisu ispunjeni uslovi za deložaciju, rekao da je najavljeno da će protiv njega biti podnijeta krivična prijava.

Na parkingu se okupio veliki broj građana ali i zaposlenih u Gradskoj upravi i javnim preduzećima kao i pojedini odbornici gradske skupštine. Na ovoj lokaciji nalazi se veliki broj pripadnika MUP-a i Sudske policije. U masi je i direktor “Autoprevoza” Sladomir Đurić.

Sudska policija legimisala je prisutne, uključujući i Stanivukovića. Policajci su rekli da će svako ko nema identifikaciona dokumenta biti pozvan u policijsku stanicu radi utvrđivanja identiteta.

Stanivuković je pozvao prisutne da prošetaju mirnim korakom do kraja parkinga i nazad, ali ih je policija zaustavila nakon govora Stanivukovića.

Građani na parkingu iscrtavaju "granicu", odnosno dokle se proteže "narodno zemljište".

Stanivuković  je poručio da je sa građanima dobijao sve izgubljene bitke, te dodao da je pravda na njihovoj strani, bez obzira na to što sudovi nisu.

- Okupili smo se drugi put na istom mjestu i istim razlogom. Zato je potrebno da smo danas svi zajedno. Jedina je istina je da je ovo naša zemlja iako su sudovi rekli nešto drugo i legalizovali kriminal - rekao je Stanivuković.

Stanivuković je dobio zamjerku od sudskog izvršitelja jer nije očistio lokaciju od automobila, bilborda i ostale infrastrukture prije deložacije.

Obraćajući se prisutnima Stanivuković je rekao da mu je rečeno će u narednih 20 do 30 dana biti uklonjeni automobili i infrasturuktura, što je, kako kaže, nedopustivo.

- Ako budu išli u tom pravcu u 19 časova opet zovem narod i da svi branimo ono sto je naše.Spremni smo razgovarati, ali ne na način sile i ucjene. Ako treba krivična prijava, zatvor, ja idem. Kad dobijemo zapisnik, reći ću vam šta su naši naredni koraci - kazao je Stanivuković okupljenima preko megafona dok je stajao na vatrogasnom vozilu.

Direktor “Autoprevoza” Sladomir Đurić kazao je da je njihov stav isti sve vrijeme i da su za to da se ide u pravcu dogovora i kompromisa.

- Stavove grada smo čuli samo u medijima, tražili smo da se imenuju stručni timovi kako bi se našlo rješenje, a to je da smo spremi da se odreknemo zgrade muzeja i lokacije 12 beba, ali da se sprovede eksproprijacija i da se nama isplati naknada za zemljište na kojem je izgrađena gradska infrastruktura. Ne insistiramo da uđemo u posjed, neka Grad imenuje procjenitelja - rekao je Đurić.

Što se tiče parkinga kod Stare autobuske stanice on je kazao da je stvar formalno pravno čista, ali da godinama ne mogu da uđu u posjed nečega što je njihovo i što su kupili u privatizaciji.

Okupljanje je počelo malo prije 11 časova, za kada je zakazano izvršenje.

Prinudno izvršenje je bilo zakazano za 13. april, ali je odgođeno za danas nakon što je Stanivuković izveo oko 200 radnika Gradske uprave i građana i to spriječio.

Spor između „Autoprevoza” i Grada oko vlasništva na zemljištu vrijednom desetine miliona maraka na lokaciji poznatoj kao Stara autobuska stanica trajao je skoro dvije decenije.

Svemu je prethodio sporazum iz 1979. godine o zamjeni nekretnina između grada Banjaluka sa “Autoprevozom”.

Tim sporazumom grad je “Autoprevozu” u naselju Lazarevo dao zemljište za izgradnju nove autobuske stanice, a zauzvrat dobio sporno zemljište.

Međutim, ugovor između dvije strane nikada nije zaveden u zemljišno-knjižnu evidenciji Osnovnog suda u Banjaluci, a iz arhiva su pod nerazjašnjenim okolnostima nestali originali.

Dugogodišnji spor je otvoren 2004. godine kada je Grad zahtijevao da se zemljište kod Stare autobuske stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost sporazuma o zamjeni.

Presudu u korist Grada je donio Okružni privredni sud, a potvrdio ju je i Viši privredni sud u Banjaluci, međutim konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je te presude poništio.

Pored parkinga, „Autoprevoz” je osnovu sudskih presuda vlasnik i dijela zemljišta na kojem je izgrađena Vidovdanska ulica i Muzej savremene umjetnosti.

S obzirom na to da je na tim parcelama izgrađena infrastruktura, iz „Autoprevoza” traže da se izvrši eksproprijacija i da se na taj način obeštete.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana