Stanivuković će zatražiti ocjenu zakonitosti amandmana

GS
Foto: V. Tripić

BANjALUKA- Amandmani na budžet grada Banjaluka koje je noćas usvojila skupštinska većina doveli su do stanja u kojem je za redovno servisiranje i funkcionisanje grada predviđeno sedam puta manje sredstava nego što je prosjek ranijih godina, tvrdi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

-Dobili smo i amandman kojim se gradonačelniku oduzima pravo realokacije sredstava, pa bi prema tome Skupština morala zasjedati svakodnevno jer tokom godine imamo oko 160 relokacija – naveo je on.

Dodao je da su ranije realokacije često vršili načelnici odjeljenja po potrebi, ali da nikada za to nisu pitali Skupštinu jer to nije u skladu sa Zakonom.

-O ovom amandmanu ću tražiti ocjenu zakonitosti i ustavnosti, jer je u koliziji sa preko pet zakona, i tu proceduru ćemo pokrenuti u naredne dvije sedmice – naglasio je gradonačelnik.

Ukazao je na to da je skupštinska većina usvojila i amandman zbirne vrijednosti od preko četiri miliona KM, a s druge strane novim amandmanom smanjila stopu poreza na nepokretnosti čime će Banjaluka izgubiti oko četiri miliona prihoda.

-Porez na nepokretnosti je najsigurni prihod Grada, a isplata sredstava zavisi od punjenja budžeta. Imali su i tu jednu nezakonitu odluku da isplate moramo imati u roku od 60 dana. Samim tim, budžet možete dovesti u probleme likvidnosti. A po pravilu, isplate idu u skladu sa prilivom sredstava i po prioritetima, poput kreditnih obaveza i plata radnika – kazao je Stanivuković, napominjući da su amandmanima skidana sredstva sa stavki koje su prethodno ugovorno dogovorene, „što može dovesti do više posljedica“.

Poručio je da je puno izazova, ali da će se nastaviti raditi na tome da se povećaju prihodi na komunalnoj naknadi, povećanju obuhvata poreskih obveznika i slično.

Naglasio je da je grad nakon 15 dana izašao iz blokade i da konačno funkcionišu i rade sa budžetom-

-Ovo je prvi budžet nove administracije, koji je u odnosu na raniji period, po prvi put, jednoglasno usvojen – istakao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, sa budžetom se nastavlja tamo gdje se stalo, tako da je već jutros počelo intenzivno čišćenje grada, brojne pripreme za Dan grada, te pripreme za početak gradnje kanalizacije u Karađorđevoj ulici.

Kako je naglasio, za koji dan počeće i asfaltiranje i obnova pojedinih ulica u naselju Kuljani i Priječani, sanacija klizišta u Motikama, izgradnja vrtića, gradnja dvorane na Laušu, te završetak radova na mostu u Srpskim Toplicama, za koji će biti izdvojeno dodatnih 300.000 KM za završetak radova.

Planirano je da se povodom Dana grada prezentuje prednacrt urbanističkog plana, ali i preko 30 novih projekata važnih za grad.

-Uprkos brojnim političkim izazovima, sa kojima se susreće nova gradska administracija, te izazovnoj godini uzrokovanoj pandemijom, nastavićemo se boriti da naš grad ide naprijed – naglasio je Stanivuković.

On je najavio da će se sutra, 16. aprila u 13 časova sastati Kolegijum gradske Skupštine, kako bi se zakazala nova vanredna sjednica o pojedinačnim odlukama koje su direktno zavisile od budžeta. To su uglavnom odluke vezane za subvencije prevoznicima, za komunalnu potrošnju, o proširenim pravima za lica oboljela od rijetkih bolesti, o grantovskim sredstvima za brojne sportske kolektive i druge značajne odluke.

Kako je istakao gradonačelnik, sada je moguće vidjeti kako izgleda funkcionisanje grada kad imate i kad nemate budžet.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana